BIH

Protesti radnika gatačke radne jedinice ”Hidrogradnja”

Zahtjevaju isplatu plata i regresa iz 2007. i 2008. godine

P. M.

30.10.2014

Oko trideset bivših radnika ”Hidrogradnje” iz Istočnog Sarajeva, radna jedinica Gacko, protestovalo je juče ispred Upravne zgrade ovog preduzeća, zahtjevajući isplatu plata i regresa iz 2007. i 2008. godine. Radnici su optužili Radomira Jokića,  stečajnog upravnika, da im nije priznao sva potraživanja i zatražili da im u ponedjeljak, 3. novembra, dostavi svu dokumentaciju o dugovanjima.

Prema riječima Blagoja Grubača, bivšeg radnika "Hidrogradnje"  Jokić je priznao samo potraživanja od maja 2009. godine do juna 2012. godine, kada je firma otišla u stečaj.

blagoje-grugac

Grubač: Radnici su prevareni

”I ova sredstva su isplaćena samo onim radnicima koji su na dan stečaja bili u radnom odnosu," izjavio je. Grubač i dodao da je ostalim radnicima prije dvadesetak dana isplaćeno samo 15 odsto priznatih potraživanja.

Dugovanja radnicima od 2 do 20 hiljada KM

Grubač je rekao da im je tadašnji direktor Radojica Mandić obećavao da će im sva dugovanja biti isplaćena, pa zato  svoja prava nisu tražili sudskim putem.

"Mi smo mu vjerovali, ali smo u više navrata bili prevareni", rekao je Grubač i dodao da je na spisku za isplatu dugovanja oko 140 radnika kojima se duguje od 2.000 do 20.000 KM

Radomir Jokić: Sve je po zakonu

Stečajni upravnik Radomir Jokić je rekao da nije zvanično obaviješten o skupu bivših radnika u Gacku, ali da je upoznat da je riječ o grupi nezadovoljnih, uglavnom penzionisanih radnika, zbog nepriznatih potraživanja u stečajnom postupku za plate i regrese iz 2007. i 2008. godine.

hidrogradnja-4

Jokić je demantovao tvrdnje radnika da su isplaćene plate samo radnicima koji su se zatekli u radnom odnosu na dan otvaranja stečajnog postupka.

”Svi radnici su dobili naknadu, koji su po bilo kom osnovu napustili preduzeće u posljednjih devet mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka,” istakao je Jokić i dodao da je sve po zakonu i da su svima isplaćena potraživanja, odnosno plate, za posljednjih devet mjeseci prije otvaranja stečaja i 15 odsto utvrđenih potraživanja iz opšteg isplatnog reda, kao i da svi povjerioci, pa i  radnici, imaju pravo da znaju kolika su svakome pojedinačno priznata potraživanja.

Podsjetimo stečaj u ”Hidrogradnji” otvoren je polovinom 2012. godine, a dokumentacija u Radnoj jedinici "Hidrogradnje" u Gacku uništena je u požaru prije nekoliko godina.