DIJASPORA

Uspjesi naših sportista u Odenseu

Za Bosance Prva serija nadohvat ruke

H. KLIPO

30.10.2014

U posljednje vrijeme posebnu pažnju ljubitelja sporta u danskom Odenseu privlače uspjesi fudbalera FC BiH. Ovaj bh. klub osnovan je 2006. godine, sa startom u najnižoj Petoj seriji. Iz godine u godinu prelazili su u viši rang, ali povremeno, zbog niza nepovoljnih okolnosti, ponovo se vraćali korak nazad. Ove godine, međutim, dostigli su svoj maksimum, gotovo nadohvat ruke im je respektabilna i veoma zahtjevna Prva serija.

Trenutno su treći na tabeli, a u Seriju 1 idu dvije prvoplasirane ekipe.

Armin Malohodžić, kapiten ekipe, vjeruje da cilj nije nedostižan, a to je da se na kraju sezone plasiraju na prvo mjesto.

- Da bismo postigli nivo koji sada imamo, morali smo napraviti novu organizaciju u klubu. Na početku sezone klub smo pojačali s nekoliko perspektivnih mladih fudbalera, o kojima će se uskoro tek čuti. Treneri Adel Ajanović i Zlatan Elezović stvorili su ekipu kakvu nikada do sada nismo imali. Stoga, jedinstvo i maksimalno zalaganje, kako na treninzima tako i na utakmicama, karakteristike su koje odlikuju naš klub i daju nam nadu da ćemo postići cilj -ulazak u Prvu seriju, koji nam je svih ovih godina bio nedostižan. Na našem spisku imamo 24 aktivna fudbalera, koji redovno treniraju i po potrebi igraju. Osim toga, imamo plejadu mladih fudbalera koji su u svakom trenutku spremni da ”uskoče” u prvi sastav. Dakle, konkurencija u klubu je velika, što do sada nije bio slučaj-kaže Nurudin Nušić, predsjednik kluba, i jedan od najboljih igrača u klubu.

U proljetnom dijelu takmičenja od 12 odigranih utakmica, fudbaleri FC BiH Odense osvojili su 23 boda, sto se na početku činilo nedostižnim. Gol-razlika je 29 datih naspram 12 primljenih golova. Svemu ovom doprinijelo je i veliko razumijevanje komune Odense, kao i ljubitelja fudbala, koji su pratili i bodrili svoje ljubimce na svim utakmicama.

Sastav ekipe

Fudbaleri koji igraju za FC BiH Odense su: Nedžad Muminović, Nermin Pekaz, Ado Ćerimagić, Armin Mlihodžić, Haris Pilica, Jasmin Prljača, Nermin Bijedić, Midhat Sulejmanović, Uzeir Mehić, Suljo Tihić, Elmir Bašić, Adel Ajanović, (trener) Zlatan Elezović (trener), Taib Ušto, Armin Dedić, Armin Hajdarević, Edin Langić, Ado Osmanović, Dino Budalica, Kemal Velikonja i Nurudin Musić.