NOGOMET

Talenti iz dijaspore bore se za reprezentativni dres: Oko 40 nogometaša dolazi u kamp u Zenici

Okupljanje zakazano za 31. oktobar i 2. novembar

Autor:D. M.

30.10.2014

Kampovi koje je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine pokrenuo još prije dvije godine, kroz koje su talentirani dječaci iz dijaspore dobili priliku da pokažu svoj fudbalski talent, do sada su održavani uglavnom u Njemačkoj, tačnije dva u Minhenu i jedan ove godine u Ingolštatu.

Ovogodišnji, završni kamp za kategorije dječaka iz Evrope u dobi od 14 do 18 godina bit će održan u trening centru reprezentacije  Bosne i Hercegovine u Zenici. To je prvi put da se jedan takav kamp održi u Zenici. Okupljanje je zakazano za 31. oktobar i 2. novembar. Događaju će prisustvovati i selektori Toni Karadžić, Sakib Malkočević i Zoran Erbez, zajedno s ostalim stručnim kadrovima iz NSBiH, prije svih Denijalom Pirićem, tehničkim direktorom reprezentacije, i Muratom Jahom, koordinatorom za omladinske selekcije pri FSBiH.  

U Zenicu bi, kako sada stvari stoje, trebalo doći oko 40 dječaka  iz gotovo većine evropskih zemalja i to iz Njemačke, Švicarske, Holandije, Luksemburga, Austrije, Slovenije, Hrvatske, pa čak i iz daleke Norveške. Veliki broj njih igra za najjače evropske klubove.

Ideju smo nedavno razmatrali i došli smo do zaključka da je veoma pozitivno da ugostimo te talentirane dječake iz dijaspore i damo im šansu da pokažu šta znaju, a selektori će ocijeniti koji od njih zadovoljavaju reprezentativne kvalitete. Osim toga, htjeli smo da to bude baš u Zenici kako bi vidjeli trening centar, gdje  treniraju Džeko, Pjanić, Misimović, Begović i ostali naši reprezentativci - rekao nam je tehnički direktor reprezentacije Denijal Pirić, objašnjavajući da će možda baš neko od talentiranih dječaka jednog dana biti u A timu reprezentacije.

Koordinatori za dijasporu Omer Boškailo, Mujo Salkanović i Edhem Duran priznaju da ni sami nisu očekivali da će vladati ovoliki interes za učešće.

- Nismo očekivali da će vladati ovakav interes i entuzijazam kada smo birali opcije između Zenice i Njemačke. Mogli bismo primiti i 100 dječaka u centar kada bi kapaciteti to dozvoljavali, jer, jednostavno, svi žele u Zenicu. Savez je izašao ususret i omogućio nam odlične uvjete. Zahvaljujemo Savezu, prije svih Bakoviću, Piriću i Jahi, koji su imali sluha za sve ovo - istakli su  koordinatori.

Boškailo ističe da je od početka projekta već 13 mladih fudbalera oblačilo dresove raznih selekcija Bosne i Hercegovine, a već sada su neki od njih velike nade bh. fudbala.