BIH

Reportaža: Posjeta Internacionalnom sajmu zapošljavanja za studente u Švicarskoj

Prilika za posao odmah nakon diplomiranja

Z. KARAMOVIĆ

30.10.2014

Najprestižnija Švicarska grupacija za obrazovanje (Swiss Education Group) za svoje diplomirane studente organizira dva puta godišnje Internacionalni sajam zapošljavanja (International Recruitment Forum), dovodeći im predstavnike velikih svjetskih kompanija koji im nude posao iz oblasti hotelijerstva, vazduhoplovstva, ugostiteljstva, bankarstva, dizajna...

Tokom Sajma, SEG dovodi i novinare iz cijelog svijeta koji će na najbolji način prenijeti njihov i uspjeh studenata. Među novinarima iz Brazila, Portugala, Nigerije, Letonije i Jordana našla se i ekipa „Dnevnog avaza“.

Najbolji poslovi

Na Sajmu je prodefilovalo više od 2.000 studenata u potrazi za praksom ili poslom. Na ovogodišnjem SEG je ugostio više od 100 predstavnika kompanija iz cijelog svijeta. Studentima su se nudili najbolji poslovi, a nakon odabira firme za koju žele raditi aplicirali bi i čekali na intervju sa čelnicima kompanija.

Tokom obilaska IRF-a, upoznali smo se sa nekoliko studenata iz raznih zemalja. Zapanjujuća je informacija koju smo dobili nakon što smo sa iznenađenjem uočili veliki broj Azijata. Naime, oko 70 posto studenata SEG-a dolazi iz ovih zemalja.

Na naše pitanje zašto je to tako, kazali su nam da osim kvalitetnih menadžera koji rade za azijski region, njihovo stanovništvo je prepoznalo kvalitet ove škole nakon povratka studenata i njihovih uspjeha u karijeri.

Jedna od studentica koju smo upoznali iz Azije je Šentin Star Zang (Chentine Star Zhang). Na pitanje zašto je izabrala SEG za svoju školu, kazala nam je da pružaju, osim kvalitetnog obrazovanja, i mnogo prilika za svoje studente. Zang ima želju da radi za azijsku grupaciju hotela „Mandarin Oriental“.

- Oni su moj izbor i iskreno se nadam da ću uspjeti dobiti posao. Želim raditi za svoje zemlje i na taj način nastaviti njegovati tradiciju i kulturu, a da bih to radila, Mandarin Oriental je savršena prilika.

Razgovarali smo i sa studenticama iz Rusije i Bjelorusije, koje se također nakon studija žele vratiti u svoje zemlje.

Osim sa studentima, upoznali smo se i sa nekim predstavnicima kompanija. Oi Laj Peng ( Ooi Lay Peng) je došla iz Hong Konga da bi studentima predstavila hotelsku grupaciju „Rosewood“, za koju radi i naravno zaposlila neke od njih.

- Ova škola je jedna od najkvalitetnijih na svijetu. Iako smo došli iz daleka, naše putovanje vrijedi jer znamo da ćemo pronaći kvalitetne i sposobne ljude – kazala je Peng.

Studenti ambasadori

Nakon posjete IRF-a, održana je i Press konferencija za novinare gdje smo upoznati sa više detalja o SEG-u, te o tome kako pripremaju studente za svjetsku karijeru.

Benoa Samson (Benoit), glavni direktor SEG-a, kazao je tokom svog govora da, s obzirom na veliki broj studenata koji dolaze sa svih kontinenata, oni su zapravo ambasadori SEG-a kada se vrate u svoju zemlju.

- Svaki student osim ličnog, zasigurno predstavlja i naš uspjeh, kvalitet i vrijednosti. Ono što nas posebno raduje je podatak da se više od 60 posto naših studenata i nakon deset godina bavi poslom kojim smo ih učili – kazao je Samson.

S obzirom na to da je sjedište SEG-a u Montrou (Montreuxu), malom, ali specifičnom gradiću na obali Ženevskog jezera, dobili smo i odgovor zašto je upravo tu. Naime, Montro je široj javnosti poznat po jazz festivalu, jednom od najposjećenijih historijskih spomenika, prirodnim ljepotama, blizinom većim gradovima, dobroj putnoj komukaciji i velikoj posjećenosti turista iz Azije i Arapskih zemalja. 

Većina fakulteta nalazi se u Montrou i okolini, međutim neki kampusi su u Brigu i Neušatelu (Nuchatel). Godišnja školarina košta oko 20.000 eura, a uključuje najkvalitetnije obrazovanje, profesore, predavače, osoblje, tehnologiju, obroke, savjetnike, boravak... Specifičnost SEG-ovih fakulteta je u načinu na koji se studenti već od prve sedmice školovanja i kroz praksu pripremaju za vrhunsku karijeru.

Osim posjete IRF-u, za novinare je organizirana posjeta fakultetima i turistički obilazak grada i okoline.

Velika čast

Odmah nakon IRF-a uputili smo se u obilazak prve škole koja je ujedno i Univerzitetski centar. Nalazi se na visini od oko 1.600 metara nadmorske visine u zgradi građenoj 1900. godine. U početku je to bila palata napravljena kao najprestižniji hotel za odmor kraljevskih i najbogatijih porodica. Švicarska škola za hotelijerstvo i menadžment (Swiss Hotel Management School) godišnje prima oko 1.600 studenata, a zgrada u kojoj se nalazi zove se „Kau Palača“, (Caux Palace) i ima veliki historijski značaj za Montro i Švicarsku.

Palača je ujedno i jedno od nastarijih i najljepših zdanja ovog grada što predstavlja izuzetnu čast ljudima iz SEG-a s obzirom na to da je koriste za sebe. Iz nje se pruža zasigurno najljepši pogled na Ženevsko jezero i panoramu grada što je čini posebnijom u odnosu na druge škole.

Osim velike sale za prijem gostiju, veliki dojam ostavlja i amfiteatar koji podsjeća na srednjevjekovna pozorišta. Amfiteatar je mjesto gdje se održavaju przentacije, predstave i svečane dodjele diploma.

Poslije obilaska Palače, posjetili smo i drugu školu pod nazivom Hotelski Institut Montro, (Hotel Institut Montreux). Ona prima oko 550 studeneta, i tu ih pripremaju i uče kako biti menadžer prema svjetskim standardima.

Princip življena i studiranja je isti na svim fakultetima. Studenti imaju sve obroke, svoje sobe, prostorije za odmor, dnevni boravak, učenje i neke druge potrebe. S obzirom na to da se radi o školi o hotelijerstvu urađena je po principu hotela. Postoje one standardne jednokrevetne i dvokrevetne sobe, međutim sobe sa pogledom na jezero namijenjene su posebnim studentima, a oni ih nazivaju delux sobama.

Ova škola nudi tri smjera i uči se na četiri svjetska jezika. Na prvoj godini forsiraju se njemački i francuski, dok je savršeno poznavanje engleskog imperativ. Na višim godinama uči se na španskom i mandarinskom jeziku. SEG već dvije godine surađuje sa Aplom (Apple), i svi studenti već u prvoj sedmici studiranja na poklon dobiju tablet na kojem se nalazi sva literatura, potrebna za školovanje.

Treća škola koju smo posjetili je Cezar Ritz, a nalazi se u gradu Le Buvereu (Le Bouveret). Napravljena je kao kampus u sklopu koje se nalazi škola za hotelijerstvo i Akademija kulinarsta. Osim u ovom gradu, Cezar Ritz ima školu u Lucernu i Brigu.

Nakon dvogodišnjeg studija studenti se odlučuju za odlazak u ove škole, međutim imaju opciju i ostati ovdje. Sve što studenti ovdje, ali i u drugim školama uče o hotelijerstvu, zapravo je slijeđenje svega što je radio Cezar Ritz, najpoznatiji i najuspješniji hotelijer svih vremena.

Jedino ova škola ima svoju diskoteku namijenjenu studentima koju mogu koristiti petkom i subotom, a rađena je po ugledu na najbolje diskoteke u svijetu.

Ovdje smo sreli Petru Belavić, studenticu iz Hrvatske. Njen put je slijedila i mlađa sestra. Na naše pitanje kako je odlučila doći u Švicarsku dalje od svoje porodice i prijatelja odgovorila nam je da je željela kvalitetno obrazovanje iz oblasti hotelijerstva i menadžmenta, a to joj može dati SEG.

- Tražila sam kvalitetne škole, i otac mi je pomogao u tome. Prezdovoljna sam onim što sam naučila. Na našim podnebljima fali prakse, za razliku od ovdje gdje praksa predstavlja bazu i osnovu što je zapravo i najvažnije – kazala nam je Belavić.

 „Evian“ s česme

Kampus Cezar Ritz ima dvije zgrade u kojima se sa česme pije jedna od najpoznatijih i najkvalitetnijih svjetskih voda „Evian“. Izvorište se nalazi u planinama nedaleko od Le Buverea, polovina pripada Švicarskoj, a druga Francuskoj. 

Le Buvere je gradić koji se nalazi na obali Ženevskog jezera, a na samo pet minuta od njega nalazi se francuska granica zbog čega je on jedna od poznatijih turističkih destinacija u Švicarskoj.

Osim posjeta školama obišli smo i nekoliko najpoznatijih mjesta u Montrou i njegovoj blizini.

Pravi odmor za oči pružio nam je zamak Šate de Šilon (Chateau de Chillon). On predstavlja veliki historijski značaj za ovo područje, a uz to je najljepši i najočuvaniji švicarski historijski spomenik.  Današnji izgled rezultat je višestoljetnih konstrukcijskih promjena, a predstavlja simbol zemlje, vidljive skladnosti snage i stabilnosti kakva jeste Švicarska.

Šilon je smješten između Ženevskog jezera i visokih planina. Na suprotnoj strani jezera i zamka nalaze se visoke stijene u kojima su kamena vrata, a koja vode do prostorija za vojsku. Pričali su nam neki od dobrih poznavalaca historije ove zemlje, a koji su se nalazili u našoj grupi, da u švicarskim planinama ima toliko prostorija koje pripadaju vojsci, a građene su godinama kako bi primile cijelu švicarsku populaciju u slučaju rata. Osim prostorija, zalihe hrane koje se ovdje nalaze dovoljne su da niko odavde ne mora izaći dvije godine.

Sljedeća destinacija bila nam je Lavauks Vinarija, (Lavaux Vinorama) jedna od nekoliko koje se nalaze na istoimenom području. Vinogradi se prostiru na oko 30 kilometara od zamka Šilon pa do grada  Lozane (Lausanne).  Ističu se po terasastom vinogradima, a 2007. godine su zbog svog  neobičnog oblika, ali i kvalitete vina koja daju stavljeni da  popis UNESCO-ve svjetske baštine.

Vraćajući se iz vinarije, prošli smo kroz grad Veve (Vevey). Na naše iznenađenje saznali smo da je sjedište Nestlea, jedne od najvećih svjetskih industrija hrane tu. Osim njega u Veveju je i sjedište najstarije švicarske fabrike čoloklade. Ovo je bila naša posljednja destinacija sa kojom smo završili našu posjetu IRF-u, SEG-u, Montrou i okolini.

Dva Bosanca

Švicarska grupacija za obrazovanje nastala je 80-ih godina prošlog stoljeća. Nastala je sa ciljem da postane jedan od lidera u oblasti hotelijerstva, dizajna, menadžmenta i kulinarsta u čemu je uveliko uspjela.

Danas SEG-a ima pet škola i oko 5.000 studenata koji dolaze iz više od 80 različitih nacija i gotovo svih zemalja svijeta. Nažalost nijedan ne dolazi iz naše zemlje. Saznali smo da je u historiji ove škola imala samo dva bosanska studenta.