BIH

Rudari sutra stupaju u generalni štrajk

U Rudniku boksita "Srebrenica"

S.Sm.

30.10.2014

Zaposleni Rudnika boksita "Srebrenica" iz Srebrenice sutra će obustaviti proizvodnju i stupiti u generalni štrajk, jer poslodavac nije udovoljio njihovim zahtjevima od 23. oktobra potvrđeno nam je iz Štrajkačkog odbora ovog preduzeća.

- S obzirom na to da znamo situaciju u našem kolektivu, od poslodavca tražimo isplatu dvije od pet zaostalih plata i doprinosa. Poslodavac do jučer nije udovoljio naše zahtjeve i odlučeno je da od petka obustavimo proizvodnju sve do ispunjavanja svih naših zahtjeva- kazao je za "Avaz" Rade Grujčić, predsjednik Štrajkačkog odbora.

Kaže, da će Sindikat i Štrajkaški odbor ovih dana pokrenuti krivične odgovornosti rukovodstva ovog preduzeća za potpisivanje štetnih ugovora s izvođačima radova na eksploataciji i transportu rude boksita. Ujedno je najavljena i smjena vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća Mladena Radić

Radić se za kašnjenje plata pravda majskim poplavama, koje su dovele do zastoja u proizvodnji i velikim troškovima saniranja posljedica poplava. Međutim, radnici tvrde da to nije jedini razlog za kašnjenje njihovih mjesečnih primanja.