BIH

Ambasador Turske u BiH: Želim da se vlast formira što prije

Cihad Erginay govorio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

S. M.

30.10.2014

Ambasador Turske u BiH Džihad Erginaj (Cihad Erginay) održao je danas studentima Filozofskog fakulteta u Sarajevu predavnje o temi „"Odnosi BiH i Turske: Jučer, danas, sutra“.

Ambasador Erginaj govorio je studentima i prisutnim profesorima o odnosima BiH i Turske, koje je podijelio u tri perioda, za vrijeme Osmanskog carstva, nakon odlaska Osmanlija iz BiH te od 1992. kada je izvršena agresija na BiH. Turski ambasador, kratko se osvrnuo i na političku i ekonomsku situaciju u našoj državi.

Podsjetio je na nedavno održane opće izbore te važnost što skorijeg formiranja vlasti u BiH.

Čuo sam da odziv glasača nije bio najbolji, ali evo opet imamo rezultate izbora. Zaista želim da se vlada formira što prije i da mi kao međunarodne snage budemo tu, da pomognemo i da zajedno radimo na boljitku BiH. Mi od srca želimo da se što prije realiziraju različite reforme koje bi osigurale vešu dobrobit i rješile vaše probleme. Mi želimo da što prije postanete članica EU i nemamo ništa protiv da vi uđete prije nas u EU – istakao je, između ostalog, Erginaj.

Ambasador je napomenuo i to da Turska želi da BiH postane članica NATO-a te čini sve po tom pitanju. Kako je rekao, da je bilo do njih BiH već odavno bi trebala biti članica NATO-a.