BIH

”Krivično goniti one koje su ubijali nedužne civile!”

Obilježena 21. godišnjica od najstravičnijeg masakra nad civilima u Maglaju

N.Br.

30.10.2014

Na 21. godišnjicu od nastravičnijeg stradanja civila ovog grada koji se desio 29. oktobra 1993. godine ispred objekta soliter, na prigodan način obilježen je Dan civila općine Maglaj. Možda se već dogodine, ovaj dan obilježi i na cijelom području Zeničko-dobojskog kantona, jer je Vlada prihvatila ovu inicijativu i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Mjesto ispred solitera samo je jedno od mjesta stradanja nedužnih civila u Maglaju tokom godina agresije. Jedna granata ispaljena sa agresorskih prekinula živote i snove 15 Maglajlija i Maglajki, od kojih su četvoro bila djeca. Ranjeno je tada 15 osoba.

Tokom cijelog rata, smrtno je stradalo 211 civila, 54 djece, dok 783 osobe još uvijek osjećaju posljedice ranjavanja. Iz Udruženja civilnih žrtava rata odlučnije nego ikada traži pokretanje krivične odgovornosti za sve one koji su ubijali nedužne civile maglajske općine.

Humanim ljudima, pojedincima i kolektivima koji su podržali rad Udruženja i pomogli na razne načine kako u toku, tako i poslije elementarnih nepogoda, dodijeljene su zahvalnice.

maglaj1

Ove godine to su humanitarne organizacije Muslim Aid I Pomozi.ba iz Sarajeva, Fondaciji Hastor I Udruženje građana civilnih žrtava rata općine Jablanica, a Plaketa civilnih žrtava rata ove dodjeljena je KJD Maglaj za svu podršku Udruženju I članovima tokom proteklih godina te pomoć u izgradnji spomen obilježja. Dodjeljene su nagrade i najuspješnijiom na raspisanom literarnom konkursu.

U kategoriji učenika srednjih škola to su Ajla Gračić, Nijaz Zaimović I Ramiza Mujanović, a kod osnovaca Anela Letić, Lejla Hadžić I Tarik Međić.

U povodu Dana civilnih žrtava rata cvijeće je položeno na spomen-obilježja na Čakalovcu i u Novom Šeheru, centralno spomen-obilježje šehidima-poginulim braniocima i civilnim žrtavama rata u Parku ljiljana i spomen obilježje kod solitera.