BIH

Olovo: Seoskim i šumskim stazama jahači prešli 51 kilometar

U Ajdinovićima održano takmičenje u daljinskom jahanju

S. MILUNIĆ

30.10.2014

U organizaciji konjičkog kluba "Basquil" iz Sarajeva u mjestu Ajdinovići kod Olova održano je takmičenje u daljinskom jahanju, u čemu su učestvovali takmičari iz šest konjičkih klubova. Endurance ili daljinsko jahanje je maraton za konje i jahače. Cilj je proći dugačku stazu u prirodi u što kraćem vremenu, a da jahač pritom ne iscrpljuje konja.

Dobra posjeta

Staza je bila duga 51 kilometar i vodila je kroz prekrasne planinske pejzaže šireg rejona Ajdinovića.

- Rezultati učesnika, kao i veliki broj posjetilaca, potvrda su kako ovaj sport u BiH, posebno nakon osnivanja krovnog saveza, ide uzlaznom putanjom - kazao je Jasmin Kazazović, direktor konjičkog kluba "Basquil" Sarajevo.

On ističe da su na takmičenju učestvovali konjički klubovi iz Mostara, Gruda, Visokog te tri kluba iz Sarajeva.

Zadovoljstvo nisu krili ni gosti iz konjičkog saveza Srbije.

- Višegodišnji prijatelji s kojima sarađujemo u BiH kada je u pitanju konjički sport pozvali su Arijanu Ilić i mene da im pomognemo u provođenju takmičenja u endurancu. Ovo mjesto je pravo osvježenje i prije svega jedan dobar signal za razvoj ove discipline u BiH - kazao je Predrag Ilić, generalni sekretar konjičkog saveza Srbije.

anita-vlasic-pan

U pojedinačnoj konkurenciji pobijedila Anita Vlašić

Priznanja koja su na kraju dodijeljena predstavljaju satisfakciju najboljima za naporan rad i svakodnevne treninge.

Prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji osvojila je Anita Vlašić iz HKK „Stina" iz Gruda, drugo mjesto osvojio je Adi Hanić iz KK „Pegasoso" Sarajevo, dok je treće mjesto

pripalo Sinanu Mrši iz KK „Planinski konj" iz Visokog.

Dobra organizacija

- Ovdje je bilo super, organizacija je bila dobra. Staza je bila dosta teška, ali smo uspjeli odjahati. S velikim trudom i radom sve se može postići - kazala nam je mlada pobjednica Anita.

Nastalo u SAD

Daljinsko jahanje kao organizirana aktivnost prvo se razvilo u SAD, po uzoru na evropsku vojnu konjicu (naročito Poljsku i Rusku) i njihov program uzgoja konja kada su kao test sposobnosti konji morali proći 160 kilometara noseći teret od 140 kilograma u jednom danu. Službeno se smatra da je endurance postao sportska disciplina 1950. godine kada je Venedel Robi (Wendell Robie) jahao iz Nevade u Kaliforniju stazom "Pony Expresa" i prešao je za manje od 24 sata. Daljinsko jahanje u Evropi počelo se razvijati od 1960. godine.