CRNA HRONIKA

Šumokradice postavljaju mine da bi prikrile kriminal

ALARMANTNO Nelegalna sječa u Srebreniku i Čeliću

A. ARNAUTOVIĆ

30.10.2014

Kriminalna grupa koja djeluje i pustoši šume na području Srebrenika i Čelića počela je postavljati mine da bi prikrili svoje nelegalne aktivnosti. Navodno, sav kriminal odvija se u sprezi s menadžmentom Šumskog gazdinstva “Majevičko”, koji vrši pritisak, zastrašuje i ucjenjuje radnike da ne prijavljuju šumske krađe.

Šumska banda

Naš izvor koji je želio ostati anoniman kazao nam je da su na reonu Čelić-Brnjik uočene mine pored traktorskog puta, a o ovom i problemu bespravne sječe šume radnici su obavijestili policiju, inspekcije, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu TK.

- Reon Čelić-Brnjik je u ratu djelimično miniran, što je šumska banda zloupotrijebila. Posijeku stotine kubika drveta, naprave redne sječe, odnosno opustoše šumu i onda pored traktorskih trasa i mjesta gdje su sjekli postave mine ili table s upozorenjem. Vode se time da niko neće ući u rizična područja i na taj način zataškavaju kriminal. Postavljaju i mine, a jesu li prave, odnosno imaju li punjenje ili nemaju, mi ne znamo, ali se nadamo da će se poduzeti nešto da na reonu Čelić Brnjik neko ne bi smrtno stradao - ističe naš sagovornik.

U izjavi za “Dnevni avaz” Seid Čorbić, generalni direktor Javnog preduzeća “Šume TK”, rekao je da se o ovom slučaju provodi interna istraga.

- Nakon što smo obaviješteni o ovim potencijalnim opasnostima, formirao sam komisiju koja radi na tom problemu. Zbog kiša aktivnosti su malo usporene. Činjenica je da su svake godine zbog ogrjeva u ovom periodu šumske krađe povećane, a prema mojim saznanjima, u blizini ima minskih polja. Lugar je nešto evidentirao, a da li neko manipulira time u smislu da postavlja mine, pomjera, premješta ili uništava tablice upozorenja, to ćemo znati kada se naša istraga završi. Još želim napomenuti da je teško kontrolirati to područje, jer je veliko i otvoreno - izjavio je Čorbić.

Iz Tužilaštva TK potvrdili su nam da su upoznati s ovim slučajem.

Brojne prijave

- Odranije imamo formiran predmet vezan uz Šumsko gazdinstvo “Majevičko” Srebrenik. Postoji veći broj prijava Tužilaštvu vezanih uz ovu firmu, među kojima je i anonimna prijava proslijeđena u oktobru ove godine, koja je dio ovog predmeta. Predmet je u fazi analize i provjera i nije donesena tužilačka odluka - rekao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Kriminalno kolo

- To je veliko kriminalno kolo, a pogledajte dokle to ide kada im nije bitno da li će neko poginuti. Inače, da bi ispunili normu, iz ŠG “Majevičko” tjeraju lugare da prijavljuju ljude koji posijeku suhe bukve i natovare na konjska kola da bi imali čime da se griju tokom zime. S druge strane, hiljade kubika se ukrade, ljudi posjekoše sve redom, prave privatne ćumurane, uzurpiraju javne šume kao da su privatne i opet nikome ništa - ističe “Avazov” izvor.