GLOBUS

Maloljetnik vrbovan sa 25.000 dolara za napad na bečku željezničku stanicu

Porodica i prijatelji četrnaestogodišnjaka šokirani

Fena

30.10.2014

Maloljetni pristalica Islamske države (ID), koji je u utorak uhapšen u Austriji, priznao je da je planirao teroristički napad u Beču, kao i da je preko interneta vrbovan za određenu svotu novca.

Prema pisanju austrijske štampe 14-ogodišnjak, turskog porijekla, ne negira da je planirao bombaški napad i da je posebno u te svrhe vrbovan.

Bečki dnevnik "Kronen zeitung", na osnovu informacija od neimenovanih insajdera, piše da je preko interneta mladiću obećano 25.000 dolara za teroristički napad, kao i da će dobiti poseban položaj unutar IS-a u džihadu.

Njegova porodica i prijatelji su šokirani, jer nisu nikada vjerovali u radikalizaciju mladića iz Sankt Peltena, iako su postojale naznake.

Prilikom saslušanja on je kazao da želi u džihad, u Siriju, da je preko interneta skupljao informacije o proizvodnji bombe, kao i da je planirao bombe da postavi na jako frekventnim javnim mjestima, a jedan od ciljeva trebalo je da bude bečka zapadna željeznička stanica Westbahnhof.

- On je planirao da postavi eksploziv na jednom javnom mjestu - kazala je Mihaela Obenaus, portparol nadležnog tužilaštva u Sankt Peltenu.

Momak je planirao da napravi rasprskavajuću bombu, pri čemu bi eksplozivu dodao šrapnele, po uzoru na bombu postavljenu na Bostonskom maratonu prošle godine.

Mladić je želio da izvrši napad na javno mjesto s velikom frekvencijom, i zato je planirao bečku željezničku stanicu, jer kroz nju dnevno prođe oko 40.000 ljudi.

- On je imao namjeru da putuje u Siriju kako bi se priključio IS-u - preneo je Obenaus.

Prema listu još dvoje dječaka je spremno za terorističke napade, prenosi Tanjug.

Državno tužilaštvo u Sankt Peltenu naložilo je istražni pritvor nad mladim teroristom, a istragu protiv maloljetnika naložilo je još početkom oktobra.