BIH

Položio život u 33. godini života na proboju koridora ka Kamenici

TEOČAK: Obilježena 22.godišnjica smrti Heroja oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića

Autor:E. DŽUZDANOVIĆ

30.10.2014

Prije 22 godine u Nezuku kod Sapne od neprijateljske granate poguinuo je komandant "Prve teočanske brigade" Hajrudin Mešić.

Nakon 210 dana uspješnog ratovanja na zvorničko-teočanskom ratištu ovaj vojskovođa, poznatiji kao Kapetan Hajro, život je izgubio u 33 godini u pokušaju proboja koridora prema opkoljenoj Kamenici. Svo to vrijeme vodio je uspješne akcije u oslobađanju teritorija na području Sjeveroistočne Bosne. Najveći podvig bio mu je zauzimanje teritorije od Laza do Rastošnice kada je Teočak deblokiran i kada je uspostavljena putna komunikacija ka Sapni. Zato se Teočani sa dužnim poštovanjem prisjećaju 30.oktobra priređujući prikladne sadržaje u znak obilježavanja godišnjice smrti ovog heroja.

kapetan-hajro-2

Hajrudin Mešić: Prerana smrt

Na šehidskom mezarju u Sniježnici, gdje je Hajro ukopan, priređen je vjerski program, a nakon kojeg su brojne delegacije, saborci i rodbina položili cvijeće na njegov mezar.

- Za historiju Bošnjaka i ovaj kraj veoma je bitno da djeca koja 1992.godine nisu bila ni rođena znaju ko su naši heroji i da se ovakvi ljudi nikada ne zaboravljaju, kazao je ministar za boračka pitanja u Vladi TK Zudin Mahmutović.

U okviru obilježavanja ovog datuma Općina Teočak u saradnji sa školskim ustanovama upriličila je Literarno veče na kome su novčano nagrađeni najuspješniji radovi na temu "Lik i djelo Kapetana Hajre". U konkurenciji 40 literarnih radova prva mjesta pripala su Dženani Mujkić i Elmasi Nakičević, a od likovnih radova najuspješniji su bili Enis Hodžić i Samid Velagić.

Vojna priznanja i odlikovanja

Hajrudin Mešić dobitnik je najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i policijskog odlikovanja "Medalja za hrabrost". Predsjedništvo RBiH 1994.godine odlikovalo ga je ordenom Heroja oslobodilačkog rata, a 1996.godine posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala. Bio je komandir Policijske stanice u Ugljeviku, potom komandant Teritorijalne odbrane, te osnivač i komandant brigade u Teočaku.