GLOBUS

Desetak boraca Pešmerge stiglo u Kobane

Pomoć u borbi protiv džihadista

Fena

30.10.2014

Desetak boraca Pešmerge stiglo je u sirijski grad Kobane na granici s Turskom, gdje će lokalnom stanovništvu pomoći u borbi s džihadistima.

Konvoj iračkih Kurda je prije nekoliko dana krenuo na put ka Siriji, a u tome su imali pomoć Turske, koja je otvorila svoje granične prijelaze i dozvolila tranzit.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da se u narednih nekoliko sati očekuje da kompletne borbene jedinice Pešmerge stignu u Kobane, grad koji je već nekoliko nedjelja epicentar sukoba Islamske države i kurdskog stanovništva.

- Svi Kurdi su zajedno, želimo da Pešmerge odu u Kobane i da ga oslobode - rekao je 18-godišnji Isa Ahamd, jedan od 200.000 sirijskih Kurda koji je izbjegao iz Kobanea po početku napada Islamske države.

Nove dvije grupe iračkih Kurda stigle su u pogranični grad Suruču, ali još nisu prešle granicu Sirije. Prva grupa je do granice stigla avionom, dok se druga zaputila kopnom, prevozeći teško naoružanje za šta je dozvolu izdala zvanična Ankara.

Kroz pogranični pojas Turske, koji uglavnom naseljavaju Kurdi, Pešmerge su dočekane u gotovo paradnom raspoloženju, prenosi B92.