BIH

Incident u Sarajevu: Predsjednicima komora Lasiću i Grebi onemogućen ulazak na sjednicu Skupštine

Predviđen je bio izbor novog rukovodstva Federalne Privredne komore

Autor:A. DUČIĆ

30.10.2014

Sjednicu Skupštine Privredne komore Federacije BIH koja se danas održava u hotelu "Bosnia" u Sarajevu obilježio je incident. Naime, aktuelnom predsjedniku Privredne komore FBiH, Jagi Lasiću, te čelniku Privredne komore Kantona Sarajevo, Kemalu Grebi, onemogućen je ulazak u salu gdje se održava Skupština.

mg-4715

Foto: S. Saletović (Novinarima nije bilo dozvoljeno prisustvo)

Jednako tako osobe koje su zadužene za organizaciju ovog događaja nisu pustile novinare da zabilježe početak zasjedanja skupa. Okupljenim novinarima Lasić je rekao kako mu je rečeno da ne može prisustvovati Skupštini jer se ne nalazi na spisku učesnika. On je rekao da je današnja sjednica Skupštine nastavak nezakonitosti koje se već duže vrijeme provode unutar ove Federalne asocijacije. Inače na sjednici je predviđen izbor novog rukovodstva Federalne Privredne komore.

- Čitav postupak je iskompromitiran. Na sceni je kriminal. Mi smo zbog svega ovoga podnijeli krivične prijave protiv osoba koje učestvuju u ovim nezakonitm radnjama – kazao je Lasić.

mg-4687

Foto: S. Saletović (Jago Lasić: Na sceni je kriminal)

On je podsjetio kako je sredinom ovog mjeseca došlo do nezakonitog sastavljanja Skupštine na način da je Komisija za izbor i imenovanja, na čijem čelu je Hamdo Katica, samoincijativno promijenila sastav zastupnika tako što je sa liste skinula 27 članova koji su delegirale kantonalne komore.

- Ovo će izazvati bojkot u privrednim komorama u kantonima. Smatram da će se nakon ove Skupštine urušiti čitav sistem komora - ocijenio je Lasić.

Grebo je rekao kako iza svega ovoga stoji aktuelni potpredsjednik Komore Avdo Rapa, kojem je, kako kaže, obećano mjesto savjetnika novog predsjednika uprkos činjenici da je već stekao uslove za penziju jer ima 69 godina. Inače, on je naveo da je čitav izbor predsjednika i potpredsjednika već davno izrežiran.

Pismenim putem Skupštini se obratio i direktor Elektroprivrede BiH, Elvedein Grabovica, prethodno izabran za predsjednika Skupštine, a koji je naveo da ne želi učestvovati u ovim nezakonitostima, pa se tako nije ni pojavio na današnjem zasjedanju ovog tijela.

Novi predsjednik Marko Šantić 

Inače, na kraju Skupštine Marko Šantić je izabran za predsjednika Privredne komore FBiH. Istakao je da je dobro što je danas pobijedio zakon i gospodarstvo, te da se nada da će ovim biti okrenuta nova stranica u gospodarstvu FBiH i čitave Bosne i Hercegovine. Po njegovim riječima, kandidati su prošli rigorozan izborni proces od aprila 2014., i svi izabrani su legalni predstavnici Privredne komore FBiH.

Mirsad Jašarspahić, novoizabrani potpredsjednik Privredne komore FBiH, rekao je da privrednici već dugo žele da ovakve institucije vode ljudi iz realnog sektora. Poručio je da su privreda i svi privredni subjekti danas dobili nove uposlenike, jer oni trebaju biti njihova produžena ruka u razgovorima s vladom i potencijalnim partnerima, te u istraživanjima novih tržišta da bi realni sektor dobio "što bolje izlaze".  Po njegovim riječima, postoje organi koji trebaju provjeriti navode onih koji tvrde da izbori nisu provedeni regularno.