LIFESTYLE

Znakovi koji pokazuju da si radoholičar

Vrijeme je da malo staneš na loptu

(J. Be.)

30.10.2014

Vrijeme je da malo staneš na loptu. Posao je važan, no ponekad treba naći granicu između poslovnog i privatnog života, kako bi sačuvala zdrav razum. Donosimo nekoliko simptoma da si radoholičar i da je vrijeme da ubaciš u nižu brzinu.
 
1. Radiš duže od ostalih kolega
 
Radoholičari prvi dolaze i posljednji odlaze iz ureda. No, brojna su istraživanja pokazala kako prekovremeni sati ne mogu biti jednako produktivni, kao oni u sklopu radnog vremena. Umjesto toga, stručnjaci ističu kako pauze, odmori i briga za sebe omogućuju veću produktivnost u manje vremena.
 
2. Ne možeš se isključiti
 
Ovaj problem ne uključuje nužno samo prekovremene radne sate, već i nemogućnost da prestaneš razmišljati o poslu i kad ne radiš. Radoholičari u svakom slobodnom trenutku, pa čak i na godišnjem odmoru, razmišljaju o poslu. No, istina je da što se više uspiješ isključiti izvan ureda, to ćeš biti smirenija i produktivnija tokom radnog vremena.

3. Tvoje tijelo se ne osjeća dobro
 
Radoholičari imaju puno loših navika, kao što je npr. preskakanje obroka, izbjegavanje vježbanja, junk food, cigarete, previše kafe, premalo sna itd. To pak može dovesti do ozbiljnijih problema, kao što su migrene, problemi s težinom i probavom općenito, hronični umor, povećana razdražljivost, ali i opijanje, kao oblik oslobađanja od stresa. "Ono što se događa s našim tijelom, kad je pod stresom, jest da ono luči kortizol, adrenalin i puno drugih hormona, koji su štetni, jer dokazano slabe naš imunološki sustav i tako omogućuju razvijanje raznih bolesti", prenosi MSN.
 
4. Tvoji odnosi su zategnuti
 
Prijatelji, partneri i članovi porodica prvi su koji ovaj problem osjete i na svojoj koži. Radoholičari su tako skloni propustiti sve važne životne događaje zbog posla, jer im je lakše reći ne porodici, nego šefu. Također, jedno je istraživanje dokazalo kako je stopa razvoda za ljude koji su u brakovima s radoholičarima veća za čak 40 posto. Također, djeca radoholičara imaju veće šanse za anksioznost ili depresiju.

5. Svoju vrijednost vežeš za uspjeh
 
"Radoholičari često sebe definiraju prema tome koliko su uspješni te se osjećaju potpuno shrvano, ako ne postignu nešto što su si zacrtali. Krivac za to su perfekcionizam i nerealna očekivanja, s kojim će se rijetko koji radnik osjećati zadovoljan samim sobom. Postavite ona realnija očekivanja i cijenite svaki svoj uspjeh", zaključak je stručnjaka.