NOGOMET

Raymond Domenech: Ufurani prevodilac Mourinho

Narugao se brojnim trenerima i fudbalerima

E. Ma.

30.10.2014

Bivši selektor francuske reprezentacije Rejmon Domenek (Raymond Domenech) objavio je knjigu „Moj strastveni fudbalski rječnik" u kojoj se obračunao s brojnim trenerima i fudbalerima, među kojima i sa Žozeom Murinjom (Jose Mourinho), Nikolasom Anjelkom (Nicolas Anelka), Frankom Riberijem (Franck Ribery), Zinedinom Zidanom (Zinedine Zidane),...
 
Pobuna „Trikolora"

Domenek se narugao Murinju ukazavši kako je menadžer Čelzija karijeru započeo kao prevodilac.

- Problem s prevodiocima je što nakon nekog vremena uvjere sebe da su sami napisali tekst koji prevode - napisao je Domenek.
 
Za Anjelku, jednog od organizatora pobune francuskih reprezentativaca protiv Domeneka na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, bivši selektor „Trikolora" kaže da je on „Doktor Džekil i Mister Hajd" ("Dr. Jekyll i Mister Hyde").

Domenek je aludirao na američki horor film o naučniku lijepih manira koji pronalazi napitak koji ga pretvara u okrutnog manijaka.

Ništa bolje nije prošao ni zvijezda Bajerna Riberi, za kojeg Domenek tvrdi da ima loš karakter.
 
- Riberi se u posljednje vrijeme smirio, jer želi osvojiti nagradu za najboljeg fudbalera godine - tvrdi Domenek.
 
Optužio je i jednog od najboljih francuskih fudbalera svih vremena Zidana za izgubljeni naslov svjetskih prvaka 2006. u Njemačkoj. Zidan je u finalu zaradio crveni karton nakon što je glavom u prsa udario italijanskog defanzivca Marka Materacija (Marco Materazzi).
 
Žrtvovao ekipu

- Zidan je žrtvovao uspjeh ekipe zbog vlastitog ponosa - napisao je u knjizi 62-godišnji trener, koji je trenutno bez angažmana.

Domenek je vodio francusku reprezentaciju od 2004. do 2010. godine, a trenirao je i Lion te francusku U-21 reprezentaciju.

Pozitivno o Anriju

Jedan od rijetkih igrača o kojem je pozitivno pisao bio je Tijeri Anri (Thierry Henry) o kojem je Domenek napisao kako je „žrtvovao svoj ugled da bi pomogao reprezentaciji Francuske".

Anri je, naime, u dodatnim kvalifikacijama za SP 2010. protiv Irske asistirao Vilijamu Galasu (William Gallas) za izjednačujući pogodak (1:1) koji je reprezentaciju Francuske odveo na mundijal.