NOGOMET

Kadeti pokazali da bh. nogomet ima budućnost

Nakon plasmana U-17 tima u elitnu rundu kvalifikacija

A. MIZDRAK

30.10.2014

Bosna i Hercegovina ne treba strahovati za budućnost kada je nogomet u pitanju. Najprije je U-19 reprezentacija BiH prije nekoliko dana osigurala plasman u elitnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a onda je U-17 selekcija naše zemlje prekjučer ponovila isti uspjeh.
 
Najbolji meč

Izabranici selektora Sakiba Malkočevića su u odlučujućem susretu igranom u Belgiji bili bolji od mladića iz Azerbejdžana nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Jedan od najzaslužnijih za veliki uspjeh kadetske reprezentacije BiH svakako je selektor Malkočević.

- Veoma smo radosni prolaskom u elitnu rundu. Posljednji meč protiv Azerbejdžana odigrali smo najbolje na cijelom turniru. U našoj grupi favoriti su bili Belgija i Švicarska, ali smo uspjeli savladati Švicarce i pomrsiti im račune - kazao je Malkočević.

Selektor U-17 reprezentacije BiH, i pored velikog uspjeha, smatra da ima još mjesta za nepredak.

Veći nivo

- Ovo su vrlo mladi igrači, nakon što smo poveli protiv Azerbejdžana opustili su se i mislili da smo završili posao. Ovo će nam biti velika škola kako bismo našu igru unaprijedili na još veći nivo - kazao je Malkočević.

Inače, žrijeb za elitnu rundu kvalifikacija za Euro bit će održan 3. decembra.

Osam grupa po četiri ekipe

Plasman u elitnu rundu kvalifikacija do sada je osiguralo 26 ekipa (Bosna i Hercegovina, Škotska, Irska, Poljska, Gruzija, Italija, Island, Francuska, Engleska, Švedska, Grčka, Portugal, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Holandija, Srbija, Austrija, Norveška, Belgija, Španija, Slovačka, Češka, Rumunija, Rusija i Bjelorusija), dok će pet najbolje trećeplasiranih ekipa UEFA saopćiti sutra.

Elitni krug kvalifikacija igrat će se u osam grupa po četiri ekipe, a na Evropsko prvenstvo u Bugarskoj, uz domaćina, idu pobjednici grupa i sedam najboljih drugoplasiranih selekcija.