BIH

Drugi godišnji sastanak Mreže za saradnju za šefove jedinica graničnih policija sa glavnih međunarodnih aerodroma

Zemlje jugoistočne Evrope

Mi.K.

30.10.2014

Zamjenik direktora Granične policije BiH, Zijad Srabović, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije, Žarko Laketa i savjetnik direktora, Svevlad Hofman u Moldaviji učestvuju na trodnevnom Drugom godišnjem sastanku Mreže za saradnju za šefove jedinica graničnih policija sa glavnih međunarodnih aerodroma zemalja jugoistočne Evrope.

Sastanak se organizira u okviru projekta “Podrška saradnji između graničnih policija na aerodromima jugoistočne Evrope - BORDAIRPOL" koji finansira Vlada Švicarske, a sufinancira Regionalni centar MARRI (inicijativa za migracije, azil i izbjeglice) koji je i pokrovitelj sastanka u Chisinau (Kišinevu) zajedno sa domaćinom, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Moldavije.

Na sastanku učestvuju predstavnici graničnih policija iz: Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i BiH, kao i FRONTEX-a, SFOM-a, aeorodroma Royal Marechaussee Schiphol, AIRPOL-a, EAASP-a, RCC-a, SELEC-a, PCC SEE i SEPCA-e.

Rukovodeći iz graničnih policija na sastanku razmjenjuju iskustva i prakse, analize rizika, novosti iz oblasti rada graničnih policija na aerodromima, probleme i moguća rješenja, te unapređuju međusobnu saradnju.