ZDRAVLJE U KUĆI

Usta ogledalo zdravlja

Signali koje šalje tijelo

Redakacija

30.10.2014

Zubi mogu požutjeti od lijekova za akne i visoki pritisak, krvarenje desni upućuje na gingivitis i paradentozu, dok se škripanje zubima u snu povezuje sa stresom. To su samo neki od signala koje usna šupljina šalje o općem stanju organizma.

Loš zadah upućuje na probleme s jetrom - Problemi s oralnim zdravljem mogu biti znak opasnijih zdravstvenih tegoba. Tako neugodan zadah može upućivati na probleme s jetrom, probavom i želucem. Najčešće se javlja u začecima bolesti, ali jednako tako može biti posljedica ispijanja velike količine alkohola i kafe, a premalo vode.

Zubi mogu požutjeti od lijekova - Za žute zube, osim nepravilne oralne higijene, mogu biti krivi lijekovi. Najčešće su to antibiotici kao što je tetraciklin, koji se koristi u liječenju akni, kao i lijekovi za visoki pritisak i vodice za usta kojima se ublažavaju tegobe s desnima.

Suha usta znak su dijabetesa - Suha usta posljedica su dehidracije, ali isušivanje mogu uzrokovati alkohol i pušenje. Osim toga, nedostatak sline također može biti rani znak dijabetesa. Šećerna bolest izaziva zadebljanja krvnih žila u žlijezdama slinovnice i usporava proizvodnju sline. Zbog toga su desni podložnije infekcijama. Preostali simptomi su pojačana žeđ, trnci u rukama i nogama te često mokrenje.

Krvarenje desni upućuje na gingivitis i paradentozu - Krvarenje desni u kombinaciji s neugodnim zadahom može biti znak gingivitisa. Ako se ne liječi, može se razviti u paradentozu, infekciju zubnog mesa i kostiju koje podupiru zube. Moguće je i ispadanje zuba. Tome se može spriječiti pravilnom oralnom higijenom, redovnim pranjem zuba, korištenjem zubnog konca i mijenjanjem četkice svaka dva do tri mjeseca.