BIZNIS

Nema spasa za Fabriku duhana Mostar i "Šipad"

Agencija za privatizaciju u FBiH

E. D. Š.

30.10.2014

Na posljednjoj sjednici Agencije za privatizaciju u FBiH razmatrana je informacija o neuspješnoj dosadašnjoj prodaji Fabrike duhana Mostar, kao i zgrade preduzeća "Šipad Export-Import" u Sarajevu. O tome će Agencija u narednom periodu obavijestiti i premijera FBiH i resorna ministarstva.  

- Ta preduzeća bliža su stečaju nego privatizaciji. Do sada je bio veliki broj  neuspješnih prodaja FDM-a i fabrika, faktički, ne radi već više godina. Nemamo s kim uspostaviti komunikaciju. Jedino djelimično uspješna godina za ovo preduzeće bila je 2008., kada smo imali zaključen ugovor s jednom bugarskom firmom. Međutim, zbog nemogućnosti da ispoštuje ugovorom preuzete obaveze, on je raskinut - kazao nam je Fikret Talić, pomoćnik direktora za prodaju u Agenciji za privatizaciju u FBiH.  

Prema njegovim riječima, loše finansijsko stanje u Fabrici duhana Mostar glavni je razlog zbog kojeg kupci odustaju.

- Izgubljeno je tržište, sudski sporovi. Što se tiče opreme, nju je vrlo lako zamijeniti i lokacija na kojoj se nalazi fabrika je atraktivna, ali finansijsko stanje je loše. Što se tiče "Šipada", tamo je 66,56 posto državnog kapitala, ali ni tu nema uspjeha. Svaki dosadašnji pokušaj prodaje zgrade u centru Sarajeva, završio se bezuspješno - rekao je Talić.