CRNA HRONIKA

Dvojica Makedonaca predata Tužilaštvu nakon zapljene više od kilogram heroina

Šaban H. i Idriz Š. prekjučer uhapšeni s drogom na autobuskoj stanici u Sarajevu

Dž. BULBUL

30.10.2014

Albanci Šaban H. i Idriz Š., inače makedonski državljani, koji su prekjučer uhapšeni s više od kilogram čistog heroina na autobuskoj stanici u ulici Put života, općina Novo Sarajevo, predati su jučer u nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a danas će biti upućen prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Došli autobusom

Prema nezvaničnim informacijama, heroin je pronađen kod Šabana H., s kojim je u društvu bio Idriz Š. Oni su doputovali u Sarajevo “Centrotransovim” autobusom “Eurolines”. Inspektori su ih sačekali na autobuskoj stanici u ulici Put života i priveli. Šaban, koji je inače bio plaćen samo da preveze heroin, pomoću pojasa za leđa zamotao je drogu oko tijela i tako je pokušao prevesti u Sarajevo.

Jedan dio droge bio je namijenjen za Sarajevo, dok je ostatak trebao biti prebačen prema Mostaru preko Hrvatske u zemlje zapadne Evrope.

Heroin se, inače, u Sarajevo doprema balkanskom rutom iz Afganistana preko Istanbula i tranzitnih centara u Peći na Kosovu, Novom Pazaru u Srbiji i Rožaju u Crnoj Gori. Vrijednost zaplijenjenog heroina iznosi oko 50.000 eura.

Isti prodavači

U pitanju je čisti heroin, koji se poslije miksa s posebnom masom, čime se dobije i do pet kilograma.

Ova zapljena heroina potječe od istih preprodavača droge od kojih su u julu 2009. godine Samir Juković (42) iz Novog Pazara i Musip Alilović (43) iz Prilepa, koji su uhapšeni na Grbavici, kupili tri kilograma heroina i pokušali ga prevesti u Sarajevo.