REGION

Počelo bušenje tunela za otpadne vode u Beču

Bit će izgrađena dva transportna kanala

Autor:Fena

30.10.2014

U Beču je počelo bušenje prvog od dva transportna kanala za otpadne vode. Ovo je trenutno najveći građevinski projekt u oblasti kanalizacionih mreža u Evropi. 

Ovim projektom su stvoreni preduslovi da se usljed velikih padavina ogromne količine vode mogu kontrolisano transportovati do Glavnog bečkog postrojenja za otpadne vode „ebswien hauptkläranlage“.  Ukupna investicija za ova dva podzemna objekta iznosi 30. 000 000 eura. 

U novim kanalima se voda privremeno zadržava, a nakon prestanka padavina se preko kanalizacione mreže transportuje do Glavnog postojenja za otpadne vode.  Dva nova kanala i spremnik za vodu grade se u 11. bečkom okrugu koji je bio najviše pogođen nakon obilnih padavina u augustu 2010. godine kada je palo 40 litara kiše po kvadratnom metru za deset minuta, što je više od sedam odsto od ukupnih godišnjih padavina, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.

Dva nova trasportna kanala imaju prečnik od dva metra i dugi su po 1,9 kilometara. Bušenje će se izvoditi u tri faze uz pomoć najmodernije tehnike prokopavanja tunela i specijalne bušilice snage 415 KS. 

Kanalizaciona mreža u Beču duga je 2.400 kilometara. Dnevno se u glavno postrojenje za otpadne vode transportuje pola milijarde litara vode. O kanalizaciji se brine oko 500 radnika koji dnevno izvuku 15 tona otpadnog materijala iz kanala, navodi se u saopćenju.