CRNA HRONIKA

Veljančić pokazao da je na ruci istetovirao ime Darka Eleza

Nastavljeno suđenje u predmetu „Lutka“

A. ALJIMI

30.10.2014

Na jučerašnjem suđenju u predmetu “Lutka” odbrane su unakrsno ispitale svjedoka optužbe Anđelka Veljančića, kojem je Tužilaštvo BiH dalo imunitet.

Bezbroj rupa

Advokati su u Veljančićevom svjedočenju pronašli bezbroj “rupa”, koje su naznačene Sudu. Inače, tokom jučerašnjeg ročišta mogla se čuti i rasprava o jednoj vrlo osjetljivoj temi te je sutkinja Biljana Ćuković donijela rješenje da ti detalji ne izlaze u javnost, zbog čega su novinari zatvorili svoje rokovnike.

Tatjana Savić, braniteljica optuženog Davora Eleza, od Veljančića je saznala da je na dan pokušaja ubistva Đorđa Ždrale na Vranješu bio na dopustu iz KPZ-a Kula, iako je na prethodnom ročištu tvrdio da je pušten dan poslije. Veljančić je, također, kazao da Davor  nije učestvovao u pljački transporta novca PBS banke kada su ukradena 2,2 miliona eura.

- Davor nije bio ni kada se novac dijelio - kazao je Veljančić.  

andjelko-veljancic-2

Veljančić: Kriminalac s imunitetom

Zbog brojnih i žustrih prigovora tužioca Džermina Pašića reagirala je Vasvija Vidović, braniteljica prvooptuženog Cvijana, koja je ocijenila da se advokatima upada u riječ i da ne mogu u cijelosti ni pitanje izgovoriti.
Branilac Nermina Tahirovića Vlado Adamović postavio je Veljančiću niz interesantnih pitanja, a ticala su se njegove iskrenosti.
 
Adamović je upitao Veljančića je li on kao čovjek nezadovoljan.

- Svi su na slobodi, a ja sam u zatvoru - odgovorio je Veljančić.

Za Adamovićevog klijenta Tahirovića Veljančić je tvrdio da ga je vidio samo jednom u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Pravično suđenje

- Taj dan kada je pljačka izvršena Tahirović je morao voziti blindirani kombi s novcem, jer je neko njegov trebao biti izranjavan ili ubijen ako to ne uradi. Primorali su ga Elvir Ahmetspahić i Benan Dorić - kazao je Veljančić.

Veljančić je svoja saznanja pravdao činjenicom da je bio veliki prijatelj s Darkom Elezom, koji mu je sve pričao, te je pokazao da na ruci ima istetovirano njegovo ime i prezime, što je izazvalo smijeh u sudnici.

- Zašto imam utisak, kada te neko nešto pita, da ti dodaješ stvari da bi se stekao dojam da o tome nešto znaš, a blage veze o tome nemaš - konstatirao je Adamović, na šta je Veljančić odgovorio da to nije tačno.

Rusmir Karkin, branilac optuženog Dejana Vukosavljevića, također je ispitao Veljančića, koji mu je u više navrata dao različite odgovore, a koji se tiču navoda optužnice da je Vukosavljević nabavio puške za pljačku novca PBS banke.  

Vukosavljević je Veljančića pitao može li kazati tačan broj pušaka.

- Ja ovdje dva dana svjedočim hladan kao špricer, a ti se treseš kao zaštićeni svjedok - rekao je Veljančić.

Vukosavljević je na to odgovorio da se ne trese od straha, nakon čega ga je sutkinja Ćuković upozorila.

Propalica i narkoman

Optuženi Azim Kajević se, također, obratio Veljančiću upitavši ga je li pripadnicima SIPA-e pokazao gdje on živi, s obzirom na to da sve vrijeme tvrdi da je boravio u njegovoj kući čekajući da se novac opljačka. Veljančić je kazao da je inspektorima pokazao gdje Kajević živi.

- Lažeš, to je laž! Ja živim u prizemlju. Ti si ljudima pokazao treći sprat pa su specijalci provalili mom komšiji u kuću. Natovario si mojoj porodici problem jer sam ti rekao da si propalica i narkoman kada sam te vidio da šmrčeš nešto s Elvirovog auta - kazao je Kajević.