BIH

Optužnice stranih tužilaca u BiH padale kao kruške

Šta je prethodilo korupcionaškoj aferi EULEX-a na Kosovu

A. DUČIĆ

30.10.2014

Afera u Misiji civilne administracije EU na Kosovu (EULEX), u okviru koje su iznesene teške optužbe o korupcionaškom ponašanju stranih tužilaca, a među njima je i Džonatan Ratel (Jonathan Ratel), šef Odjela za organizirani kriminal i korupciju, za sobom povlači i mnoga otvorena pitanja kada je riječ o radu međunarodnih tužilaca u BiH, od 2003. do 2012. godine.

Bilo i odšteta

Ratel, kojeg suspendirana tužiteljica Marija Bami (Maria Bamieh) na Kosovu konkretnim dokazima tereti za korupciju, bh. javnosti ostao je u sjećanju kao tužilac čije su optužnice protiv visokih političkih funkcionera padale pred Sudom BiH, jednako kao i većina optužnica stranih tužilaca, kao kruške.

No, sada optuženi tužilac Ratel u BiH je boravio od 2003. do 2007. godine. Između ostalog, bio je autor optužnice protiv SDS-ovih funkcionera Mirka Šarovića i Milovana Cicka Bjelice, koji su oslobođeni svih optužbi za navodne malverzacije u "Privrednoj banci" Istočno Sarajevo.

Također, propala je i Ratelova optužnica protiv nekadašnjeg zamjenika direktora Interpola BiH Asima Fazlića. Nakon oslobađajuće presude, Fazlić je zbog neosnovanog višemjesečnog boravka u pritvoru tužio BiH za naknadu materijalne i nematerijalne štete.

I Ratelova optužnica protiv lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića te braće Lijanović za organizirani kriminal i zloupotrebu položaja 2008. godine je rezultirala oslobađajućom presudom. Upravo nakon ovog neuspjeha Ratel se preselio na Kosovo, gdje radi u EULEX-u.  

Oslobađajuće presude

Kada je riječ o procesuiranju Čovića, neuspjeh je doživio i strani tužilac Peter Kornek u aferi "Stanovi". Čović i Edhem Bičakčić u ovom su procesu oslobođeni prvostepenom i drugostepenom presudom.

Lider PDP-a Mladen Ivanić 2010. godine oslobođen je svih optužbi u aferi "Srpske šume". Autor optužnice koja je Ivanića i druge osobe teretila za zločinačko udruživanje i primanje mita bio je strani tužilac Heiki Vendorf (Heikki Wendorf). Filipinski tužilac Džud Romano (Jude) ostat će upamćen po pokretanju istrage u predmetu "Dobrovoljačka ulica", koju je kasnije obustavio.

Šta kaže izvještaj o radu

Iako je još 2011. zatražena informacija o analizi rezultata i efektima rada stranih tužilaca i sudija, ona je Domu naroda Parlamenta BiH dostavljena tek u junu ove godine.

U informaciji, koja je bila predmet žustre rasprave na sjednici ovog doma, a koju potpisuje aktuelni glavni državni tužilac Goran Salihović, navodi se da su međunarodni tužioci u sedmogodišnjem periodu, od 2006. do 2012., zadužili 180 predmeta ratnih zločina, što je rezultiralo s deset pravosnažnih presuda protiv 16 osoba.

Njihove kolege u Posebnom odjelu za organizirani kriminal i korupciju za sedam godinu su zadužili 211 predmeta, a sve to okončano je s deset pravosnažnih presuda. Skoro sve su bile oslobađajuće.

Salihović je u svojoj informaciji pripremljenoj Parlamentu napisao da su se međunarodni tužioci finansirali donatorskim sredstvima, ali da njihov rad nikada nije ocjenjivan od glavnog tužioca BiH. Inače, u Sud i Tužilaštvo BiH od 2003. imenovano je više od 70 stranih sudija i tužilaca. Od 2003. do 2006. imenovao ih je visoki predstavnik u BiH, a od 2007. godine njihova imenovanja su prešla u ingerenciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Neki nisu podigli nijednu optužnicu

Prema dostupnim podacima iz optužnica i presuda, nekoliko stranih tužilaca, a riječ je o Džulija Bejli (Julia Baly), Majklu Mekvikeru (Michael McVicker), Piteru Tinsliju (Peter Tinsley), nije podiglo nijednu optužnicu za ratne zločine niti je ijedan slučaj zastupalo pred sudom.