BIH

Pleho i Smajić iskoristili rupu u zakonu!

Analitičari o izjašnjenju zastupnika BOSS-a da su Srbi

K. KEŠMER

30.10.2014

Izjašnjenje Harisa Plehe i Rasima Smajića, izbranih kadrova BOSS-a u Skupštini KS, da su Srbi, zarad fotelje u Federalnom domu naroda koja donosi i plaću od oko 5.000 KM, podiglo je pravu buru.

Nema principa

Profesori i politički analitičari smatraju kako je sloboda pri nacionalnom izjašnjavanju svakog građanina ustavom zagarantirana, te da nema principa kojim bi se građani trebali voditi osim moralnih.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Asim Mujkić za „Avaz" je kazao da je ovaj slučaj dio političkih kalkulacija, ali da sve dok imamo zemlju koja političku relevantnost reducira na nacionalu opredijeljenost, imat ćemo i tu vrstu kalkulacija.

- Ne postoji test kojim bismo mi odredili autentičnost nečijeg opredjeljenja tako da država ne može da se bavi tim pitanjem, što znači da ćemo takve slučajeve imati na svim nivoima vlasti. Ne radi se ovdje o kršenju zakona, već iskorištavanju njegovih propusta. Znači, nema ništa nezakonito, već je to stvar moralnosti - smatra Mujkić.

Adis Arapović, politički analitičar i projekt menedžer CCI-ja, ocijenio je kako je upravo zakonodavstvo svojom fleksibilnošću omogućilo da svako svoju političku karijeru gradi na osnovu nacionalnog deklariranja.

Drugi problem

- Stereotip bi bio kada bismo mi sad rekli da oni nisu Srbi, pa da se njih dvojica ne smiju prijaviti na tu poziciju. Drugi je problem što oni to možda nisu, ali im je ostavljena mogućnost da se tako izjasne, a to nije njihov problem, jer oni samo crpe ono što im je zakon ostavio kao mogućnost - kaže Arapović.