BIH

Pojedinci u CIK-u bili spremni i na zatvor zbog namicanja mandata SDA

Kako je zaustavljeno flagrantno kršenje Izbornog zakona BiH

M. KUKAN

30.10.2014

Pojedini članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH posljednjih dana žestoko su lobirali da se Stranci demokratske akcije (SDA) namakne još jedan poslanički mandat u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, kako bi Bakiru Izetbegoviću omogućili što čvršću poziciju i stabilniju većinu za formiranje vlasti.

Lista SBB-a

U toj misiji, kako saznaje „Dnevni avaz“, neki su bili spremni čak počiniti i krivično djelo samo da bi CIK donio odluku kojom bi se omogućilo da SDA „dopuni“ svoju kompenzacijsku listu za Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

S obzirom na to da ova stranka na kompenzacijskoj listi, koja je, prema zakonskim rokovima važećim za sve političke subjekte, još prije izbora dostavljena CIK-u, nije imala kandidata iz reda srpskog naroda, sada je na volšeban način htjela proturiti novu listu samo kako bi dobila još jedan mandat.

Podsjetimo, pojedinci u CIK-u pod krinkom ispunjavanja ustavne obaveze zastupljenosti Srba u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, namjeravali su nezakonito oduzeti mandat Savezu za bolju budućnost BiH, odnosno kandidatkinji SBB-a Jasni Duraković-Hadžiomerović, kćerki uglednog profesora, rahmetli Nijaza Durakovića.

Iako SBB i na svojoj redovnoj, ali i na kompenzacijskoj listi ima i predstavnike Srba, tačnije dvije žene predstavnice srpskog naroda, a, prema Izbornom zakonu, nedostajući predstavnici konstitutivnih naroda biraju se prvo s liste stranke kojoj se u ovakvim slučajevima uzima mandat, tako da ga ponovo dobije ta ista stranka, lobisti SDA u CIK-u pokušali su zažmiriti na to!

Dužnički odnosi

Stiješnjeni argumentima i slovom zakona te mogućnošću da neko zbog takve zloupotrebe službenog položaja čak i krivično odgovara te ode u zatvor, na jučerašnjoj sjednici CIK-a ipak su bili primorani odbiti zahtjev da se uvaži nova kompenzacijska lista SDA, dopunjena imenom kandidata iz reda Srba.

Ovakav pokušaj izborne manipulacije i namicanja mandata vladajućoj SDA nije ni čudan ako se zna da pojedinci imaju uzajamne dužničke odnose prema strankama koje su i doprinijele da takvi, njima podobni ljudi i budu izabrani za članove CIK-a. Upravo zbog tog dužničko-poslovnog odnosa spremni su kršiti zakone i još više srozavati ionako uveliko poljuljano povjerenje građana u izbornu administraciju BiH.

Danas novo brojanje glasova s pet biračkih mjesta

Na jučerašnjoj sjednici CIK je naredio ponovo brojanje glasačkih listića s proteklih izbora na još pet biračkih mjesta, i to iz Bosanskog Novog, Orašja, Šekovića i Bužima.

Portparol CIK-a Maksida Pirić istakla je da još danas traje rok za podnošenje prijava za ponovno brojanje glasova. S. M.