BIH

Kompletan tiraž novine 11/07/95 poklonit će Memorijalnom centru

Projekt sarajevske galerije i Američke ambasade u BiH

A. Nu.

31.10.2014

Galerija 11/07/95, koja čuva sjećanje na najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata, koji se dogodio u Srebrenici 11. jula 1995. godine, uz podršku Američke ambasade u BiH odštampala je novine 11/07/95, kao sjećanje na žrtve stradanja u ovom bh. gradu.

Koordinatorica programa ove galerije Anela Hakalović istakla je da je riječ o publikaciji koja rekonstruira srebrenički genocid, uz osvrt na to kako je do njega došlo te na posljedice koje danas osjeća bh. društvo.

- Riječ je o projektu 11/07/95 koji je prvobitno bio zamišljen kao katalog u obliku dnevnih novina, ali kao rezultat jednogodišnjeg rada sada imamo dvije publikacije, katalog Srebrenica koji će biti stalni katalog naše galerije i bilten, odnosno novine, čiji ćemo cjelokupni tiraž od 800 primjeraka pokloniti Memorijalnom centru Potočari - kazala je Hakalović.

Hasan Nuhanović, koji je preživio masakr u Srebrenici i izgubio brojne članove porodice, kazao je da će ova brošura s osnovnim informacijama o genocidu poslužiti mladim generacijama u stjecanju znanja o stradanjima na tom području 1995. godine.