LIFESTYLE

Rakowski: Android i Chrome će vremenom postati jedno

Googleov potpredsjednik proizvodnog menadžmenta za Android platformu

(A.Sm.)

30.10.2014

Dok se Google polako priprema na početak prodaje novih uređaja i nadogradnju Android 5.0 za podržane uređaje, stvari iza kulisa su složenije.

Ekipa sa CNeta imala je priliku da popriča sa Brianom Rakowskijem, Googleovim potpredsjednikom proizvodnog menadžmenta za Android platformu.

Rakowski je dao nagovještaje toga kako će jednog dana kompanijine platforme biti ujedinjene na neki način, ali to ne treba očekivati u skorije vrijeme.

Glava Android i Chrome platformi, Sundar Pichai, je svjestan koliko su oba proizvoda bitna za budućnost kompanije. Naravno, iako Google i dalje krajnje dominantno prihode crpi iz oglašavanja (50 milijardi godišnje), kompanijina glava i suosnivač Larry Page je Android platformu nazvao "budućnošću Googlea".

Android je itekako i sadašnjost Googlea, jer ta mobilna platforma pogoni više od 80 posto pametnih telefona na svjetskom tržištu.

Chrome OS, s druge strane, grabi mizeran udio, a CNet piše kako bi kombinovanje oba sistema bio značajan korak - logično i ne pretjerano iznenađujuće. Rakowski je u intervjuu za CNet ipak rekao kako za sada nema planova da se izmijeni način na koji uređaji rade, prenosi B92.

Glasine o spajanju sistema su se pojačale kako je dio tima zaduženog za razvoj Chrome OS platforme otišao pod vodstvo Hiroshija Lockheimera, potpredsjednika inženjerstva za Android.

Rakovski kaže kako je taj korak normalan i da timovi zapravo rade na rešavanju sličnih problema i to ima potpunog smisla.

Rakowski je, osim toga, otkrio i kako Google vjeruje da je u fablet uređajima budućnost i da korisnici zapravo "ne znaju da ih žele".

- Kada bi im dali fablet na sedmicu dana, 50 posto njih bi reklo da im se sviđa i ne bi se vratili na uređaj manje dijagonale - rekao je Rakowski.