KOLUMNE

Nanićeve nebuloze

Komentar dana

Autor:Fahir KARALIĆ

30.10.2014

Evropska unija poručuje da nema proširenja u narednih pet godina a istovremeno „izvlači“ BiH stručnjake, ljekare, najbolje studente... i intelektualno osiromašuje BiH. Da li je to slučajno ili se ipak radi o osmišljenom projektu?

Ova izjava koju je napisao na svom Facebook profilu Husein Nanić možda i ne bi bila toliko skandalozna da je on samo član Glavnog odbora SDA i visoki funkcioner ove stranke od 1990. godine. Naprotiv. S obzirom na to da je upravo SDA u proteklih 20 godina dovela BiH na evropsko dno po svim parametrima, pa i u obrazovanju, izjava, ustvari, nije ništa novo i neobično kada su u pitanju članovi ove stranke.

No, kada nije na stranačkoj dužnost, u onim u rijetkim trenucima, Nanić je na državnom kazanu i direktor je Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH. I Nanić je odmah pokazao da o sistemu obrazovanja EU nema pojma.

Da ga poznaje makar kao statute SDA, Nanić bi znao da na razmjeni, cirkulaciji studenata i profesora među zemljama i univerzitetima počiva novi sistem studiranja u EU. Upravo tu leži šansa bh. studentima čiji očevi nisu u glavnim odborima SDA i drugih vladajućih stranaka da vide ugledne evropske univerzitete i budu dio evropske porodice.

A što neki u Evropi prepoznaju bh. pamet, pa kapom i šakom nude našim studentima da ostanu i usavršavaju se, to je već drugi par cipela. Nanić bi, umjesto EU, trebao optužiti sebe i SDA, jer su u posljednjih 20 godina stvorili ambijent u BiH da samo sinovi stranačkih funkcionera, ali i rođaci u deveto koljeno, mogu dobiti posao i napredovati.

Talentiranim i ambicioznim mladim ljudima, koji nemaju „štele“, EU i njeni projekti jedina su šansa da ne dožive sudbinu mnogih u BiH, koji nakon preuzimanja fakultetske diplome obilaze kafiće i restorane tražeći bilo kakav posao za nekoliko stotina maraka.