GLOBUS

POTRESNA PRIČA Dječak prestao jesti prije godinu dana i niko ne zna šta mu je!

Medicinski misterij

(A. Vr.)

29.10.2014

Prije godinu dana Landon Jones je prestao jesti. Doslovno preko noći, nakon što je pojeo pizzu i zdjelicu sladoleda, apetit ovog 12-godišnjeg dječaka potpuno je ispario bez ikakvog upozorenja.

Kad se probudio tog jutra, 14. oktobra 2013., maleni Landon je izgubio sav osjećaj za glad, žeđ i humor. Nekad energetičan dječak, koji je najviše na svijetu volio provoditi vrijeme vani u prirodi na svome biciklu i igrajući se u parku s bratom i prijateljem, jednostavno je u jednom trenutku stao.

U ovih godinu dana gotovo svaki dan pati od mučnine i vrtoglavice. Landonovi roditelji Michael i Debbie u potpunom su očaju jer im niko ne može reći što ne valja s njihovim sinom. Potraga za medicinskom dijagnozom odvela ih je dosad u pet različitih američkih gradova.

Landonov pedijatar u Waterloou, državi Iowi, propisao mu je antibiotike, ali Landon i dalje nije niti jeo niti pio.

Nakon toga roditelji su ga odveli u uglednu Mayo kliniku u Rochesteru. Ali čak niti tamo doktori, već frustrirani od neuspješne potrage za problemom, nisu mogli saznati šta nije u redu s djetetovim organizmom.

Nacionalni institut zdravlja, institucija koja izučava samo najrjeđe medicinske slučajeve, razmišlja o ponudi pregleda malenome Landonu. U posljednjih godinu dana Landon je izgubio 16 kilograma tjelesne težine i sad je spao na bijednih 30 kilograma.

Roditelji ga neprekidno pokušavaju nagovoriti na hranu i piće, ali maleni dječak dnevno pojede jedan griz sendviča i možda malo čipsa. Dok njegov devetogodišnji brat Bryce svaki dan odlazi u školu i slobodno vrijeme provodi igrajući se s porodičnim psom, letargični Landon vrijeme provodi na kauču.

Roditelji kažu da nije potrčao mjesecima. Dječakov otac Michael vjeruje da ovaj nevjerovatan poremećaj ima veze s hipotalamusom u Landonovom mozgu, za kojeg smatra da očito ne funkcionira kako bi trebalo. Hipotalamus je dio mozga veličine graška koji regulira glad i žeđ, kao i regulaciju tjelesne temperature, krvnog pritiska ciklusa spavanja.

Neurolog Marc Patterson iz svjetski ugledne klinike Mayo vjeruje da je Landonov slučaj možda jedini na svijetu. Jones kaže da bi mogući uzrok trenutnog stanja mogao biti tretman kojeg je Landon primio prije tri godine zbog "napada" odsutnosti.

Landon je znao sjediti i buljiti u prazninu, potpuno nesvjestan svijeta oko sebe. Liječnici su mu prepisali lijek Depakote, koji se inače koristi za liječenje takvih "napada", a dječak ga je uzimao godinu dana.

Ali doktori su opet naišli na još jedan misterij, jer lijek je obično povezan s povećanjem apetita i tjelesne mase. Ipak, Landonovi roditelji ne odustaju i nadaju se da će liječnici uskoro otkriti od čega boluje njihov sinčić.