BIH

Održan protest studenata zeničkog Univerziteta

Ispred Rektorata UNZE

A. Džonlić

29.10.2014

Ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Zenici (UNZE) danas je održan petnaestominutni "studentski skup upozorenja", kao posljedica, kako navode organizatori, dugogodišnjeg nerada i zanemarivanja gorućih problema na Univerzitetu". Nekoliko stotina studenata okupilo se sa jasnim porukama upućenim čelnicima UNZE. 

- Unija studenata je sačinila dokument sa listom zahtjeva, koji je poslan na sve relevantne adrese. On je rezultat žalbi studenata, u kojima se poimenično navode slučajevi kršenja Statuta Univerziteta u Zenici, studentskih prava, te sprečavanje izvršavanja studentskih obaveza, od strane nastavnog i nenastavnog osoblja, i u skladu s tim studenti su odlučili reagovati, kaže dopredsjednik unije Nuraga Galamić.

Predstavnici Unije su najavili da, ako njihovi zahtjevi ne budu uvaženi, "ne mogu garantovati da studenti neće organizovati masovne proteste i bojkot nastave".

Dževad Zečić, rektor UNZE kaže da je primio zahtjeve studenata, te da će se o njima očitovati, tačku po tačku, na sastanku sa predstavnicima studenata, zakazanom za početak naredne sedmice.