SARAJEVO

Neke škole bez grijanja, nekima prijeti isključenje struje i vode!?

Vlada KS ne mari za obrazovanje

F. NUMANOVIĆ

29.10.2014

Zbog neplaćanja računa za grijanje u velikom broju osnovnih škola učenici ujutro ulaze u hladne učionice. Zbog toga je teško održavati nastavu, a direktori ne mogu sami riješiti ovaj problem.

Mole nadležne

Kako nam je kazala direktorica OŠ „Mula Mustafa Bašeskija" Jasmina Karasalihović, već nekoliko dana nastava se održava u otežanim okolnostima, jer su prestali s radom kotlovi za održavanje grijanja.

- Od 2011. godine molimo nadležne iz Ministarstva za obrazovanje da nam pomognu. Zahvaljujući Općini Stari Grad, tek će uslijediti nabavka i montaža novog kotla, a i Ministarstvo se usaglasilo, jer su vidjeli da je situacija nepodnošljiva. Imamo osam učionica i devet kabineta i teško je zagrijavati - dodala je Karasalihović.

tresnjobeslic

Problema s grijanjem godinama je imala i Druga OŠ u Hrasnici, čija nam je direktorica Arnela Trešnjo rekla da kasne s plaćanjem računa.

- Prošle godine smo prešli na plin, to je bilo jedino rješenje. Veliki problem su dugovanja i za sada plaćamo samo struju i vodu, jer nam dolaze računi pred isključenje - kaže Trešnjo.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Faruk Bešlić kazao nam je da je Vlada KS, odnosno Ministarstvo finansija, obrazovanje stavilo u drugi plan.

Nije prioritet

- Samo kod nas obrazovanje nije prioritet. Obaveze prema dobavljačima i komunalnim preduzećima moraju se izmiriti. Ako ne bude grijanja, struje ili vode, nastava će biti obustavljena, a sve vodi ka tome - kazao je Bešlić.

Nisu osigurali ni 10 tona lož-ulja

Hamza Dobrača iz Udruženja direktora osnovnih škola kaže da škole grcaju u dugovima.

- Tražili smo od Ministarstva da nam osigura 10 tona lož-ulja i to su trebali dobaviti prije tri mjeseca. Do danas nisam dobio ni odgovor, a kamoli da su to uradili. Prioritet su djeca i moraju im se osigurati normalni uvjeti - rekao je Dobrača.