BIH

Srebrenik: Uprkos nepogodama proizveli 400.000 sadnica

Uspješna sezona u Voćnom rasadniku

O.M.

29.10.2014

Uprkos katastrofalnim poplavama koje su u maju i avgustu zahvatile područje srebreničke općine, Voćni rasadnik u Špionici kod Srebrenika za ovogodišnju sezonu uspio je proizvesti oko 400.000 sadnica kontinentalnog voća.

Ukrasno bilje

I ove jeseni među sadnim materijalom voća najvećeg proizvođača sadnica u BiH dominiraju šljive, jabuke i kruške, koje voćari najviše i traže.

Proizvedene su i dovoljne količine sadnica breskve, kajsije, mušmule, oraha, kupine, maline, ribizle, borovnice, brusnice i ostalih vrsta kontinentalnog voća, ali i raznovrsnog ukrasnog bilja.

Prema riječima Taiba Joldića, direktora Voćnog rasadnika, ove godine osigurali su i veće količine sadnica aronije ili sibirske borovnice, za čiji uzgoj, zbog njenih ljekovitih svojstava, vlada sve veće interesiranje u BiH.

Novčana podrška

- Formirana je i posebna stručna služba koja potencijalnim voćarima pruža besplatne savjete o načinu sadnje i uzgoju voćnih sadnica. Prilikom preuzimanja sadnog materijala budući vlasnici plantažnih voćnjaka dobivaju i certifikat o porijeklu i zdravstvenoj ispravnosti sadnog materijala koji predstavlja preduvjet za ostvarivanje prava na novčanu podršku iz kantonalnog i federalnog budžeta - pojasnio je Joldić.

taib-joldic

Joldić: Formirana služba

Ekološki uzgoj

U Voćnom rasadniku već nekoliko godina proizvode se i sadnice autohtonih sorti jabuke i kruške. Zbog svoje otpornosti na bolesti i štetnike, ove voćke mogu se uzgajati na potpuno ekološki način, bez upotrebe hemijskih sredstava.