BIH

Parlament FBiH: SDA prva sa 29, a SBB drugi sa 16 mandata

Utvrđeni rezultati općih izbora u BiH

S.D.

27.10.2014

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici objavila utvrđene preliminarne rezultate općih izbora, održanih 12. oktobra 2014. godine.

Za Parlament Federacije BiH prema utvrđenim rezultatima izbora, od ukupno 98 mandata koliko broji to zakonodavno tijelo SDA ima osvojenih 29 mandata, od čega je osam kompenzacijskih. SBB je druga stranka po broju osvojenih glasova sa 16 mandata od čega su tri kompenzacijska.

Iza SBB-a, na trećem mjestu nalazi se DF koja je osvojila 14 mandata od čega su četiri kompenzacijska, dok je na četvrtom Koalicija HDZ BiH - HSS - HKDU- HSP HB koja je osvojila 13 mandata od čega su dva kompenzacijska.

Na petom mjestu nalazi se SDP sa 11 mandata od čega je jedan kompenzacijski, a HDZ 1990 na šestom mjestu sa osvojena četiri direktna mandata.

Stranka BPS-Sefer Halilović sa četiri kompenzacijska mandata nalazi se na sedmom mjestu, Stranka za BiH sa tri mandata na osmom, a A-SDA sa dva mandata na devetom, Naša stranka sa jednim osvojenim mandatom na desetom i Laburistička stranka sa također jednim mandatom na jedanaestom mjestu.