BIZNIS

Za devet mjeseci suficit od 27,8 miliona KM

Privrednici iz BPK nastavljaju pozitivne trendove

Al. B.

27.10.2014

Za razliku od ostatka BiH, privreda u BPK Goražde nastavlja trend rasta izvoza, pa je pokrivenost uvoza izvozom u prvih devet mjeseci 2014. godine 130 posto, saopćila je Privredna komora BPK. Zaključno sa septembrom, BPK uvezao je proizvode u vrijednosti od 91.985.000 KM, a izvezao u vrijednosti od 119.466.000 KM, čime je ostvario suficit od 27.841.000 KM.

Lider u FBiH

- U ove izvozne rezultate nije uračunat izvoz privrednog društva „Prevent", koji na godišnjem nivou iznosi oko 100.000.000 KM. Svoje vanjskotrgovinsko poslovanje „Prevent" obavlja preko specijaliziranog društva u okviru grupacije koje je registrirano u Zeničko-dobojskom kantonu. Kada bi se uračunali rezultati ove firme, ukupan izvoz roba i usluga s područja BPK Goražde iznosio bi oko 200.000.000 KM - kazao nam je Dževad Terović, predsjednik PK BPK.

dzevad-terovic-1

Terović: Kanton u nepovoljnom položaju

Ovaj kanton prvi je u FBiH po izvoznom suficitu, a drugi u državi, jer je od goraždanske samo bolja privreda regije Trebinje, sa stopom pokrivenosti uvoza od 144 posto, koja je ostvarena zahvaljujući kapacitetima za proizvodnju struje i povoljnim hidrometerološkim uvjetima tokom godine.

- U FBiH pozitivan platni bilans u razmjeni s inozemstvom ima još samo Zeničko-dobojski kanton (105 posto), dok ostali kantoni i regije imaju negativan bilans. Ukupan izvozni deficit na nivou BiH za devet mjeseci ove godine iznosio je blizu pet milijardi maraka - ističe Terović.

Javni prihodi

Bez obzira na pozitivne rezultate ostvarene zahvaljujući ovdašnjim privrednim subjektima i njihovim radnicima, trenutna raspodjela javnih prihoda na nivou FBiH ne stimulira proizvodnju, a BPK je u poziciji da, što više proizvodi i izvozi, sve manje dobiva od FBiH.

- U više navrata upozoravali smo predstavnike zakonodavnih i izvršnih tijela u FBiH da su četiri elementa koja se primjenjuju za izračunavanje koeficijenta raspodjele prihoda vrlo nepovoljna za BPK. Tražili smo da se uvede i peti element, pokrivenost uvoza izvozom, što nije prihvaćeno - dodaje naš sagovornik.

Promijeniti kriterije

- Zbog povećanja inozemnih obaveza u posljednjem periodu i smanjenja osnovice za primjenu koeficijenta pripadnosti javnih prihoda, svaki mjesec je sve manje prihoda u budžet BPK. Neophodno je ove kriterije promijeniti da bi se sredstva vratila u sredine gdje se stvaraju nove vrijednosti i ostvaruju suficiti na zahtjevnom svjetskom tržištu - ističe Terović.