BIH

Živinice: Radnici traže Umihanićevu ostavku

Sutra protest

A. A.

26.10.2014

Obespravljeni radnici privatizacijama uništenih firmi za sutra su najavili protest u Živinicama, a zahtijevaju smjenu aktuelne Vlade Tuzlanskog kantona, odnosno podnošenje ostavke od strane premijera Bahrije Umihanića.

Radnici nekadašnjih industrijskih giganata iz TK smatraju da je Vlada, koja je imenovana nakon masovnih februarskih protesta, izigrala njihovo i povjerenje građana. Prema riječima radnika, jedino što je Vlada TK uradila je da se što više odugovlači kada je u pitanju poduzimanje ičega o rješavanju radničkih prava i pokretanju industrije.

- Na jednom sastanku prije dva i po mjeseca, Umihanić nam je rekao da je kovertirao ostavku. Sada ga pozivamo neka tu kovertu aktivira i neka podnese ostavku. Idemo u Živinice, odakle je Umihanić, jer smo u srijedu došli na protest pred zgradu Vlade TK, ali njega nije bilo - izjavio je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata ˝Solidarnost˝, dodajući da vlast nije uradila ništa, a imala je dovoljno vremena da počne raditi bilo šta.

Na posljednjem protestu, održanom u srijedu, radnici koji godinama nisu primili plaću nemaju zdravstveno osiguranje niti uvezan radni staž, blokirali su ulaz u Tuzlu iz pravca naselja Solana.