BIH

Šuma u Jasenovi puna drveća neobičnog oblika

Zanimljivosti iz planinskog naselja kod Srebrenice

S. SMAJLOVIĆ

26.10.2014

Planinsko naselje Jasenova, dvadesetak kilometara od Srebrenice puna je drveća neobičnog oblika. Ove drvene fenomene otkrio je Emin Bektić (69), njemački penzioner i prvi povratnik u Jasenovu radeći u šumi na izvlačenju balvana i ogrjevnog drveta, neposrednoj blizini svog imanja.

Sredina stabla

Vodi nas do jedne bukve, koja na sredini stabla ima nešto poput turbana i podsjeća na minaret. Zadebljanje na bukvi je zaista neobično i može da asocira na turban ili dio minareta.

fenomen2

Emin Bektić pokazuje šumske fenomene

Nije to ništa, veli Emin i vodi nas uz potok pa uzbrdo na drugu lokaciju. Pokazuje jednu manju i veću bukvu srasle jedna u drugu, koje asociraju na veliki štok od vrata ili prozora.

- Dva kilometra od ove lokacije ima jedna izrasla  bukva na kojoj je kao rukom isklesan nišan i na vrhu turban s prirodnim kaligrafima, ali sada pada mrak i ne možemo tamo ići, šuma je ima minskih polja i medvjeda - upozorava nas Bektić.

Dodaje da je prilikom čišćenja svog imanja pronašao dosta starih predmeta kao što su kovane verige, čudni grifovi za konje, zemljane šoljice, tanjiri, kamene cijevi za vodovod, stara groblja.
    
Čudne stvari

Čudne su se stvari dešavale oko Jasenove, naglašava Bektić, pokazujući jedno groblje iz nepoznatog perioda.

- Priča se da su nekada ovuda prolazili karavani trgovaca pa je možda bilo zasjeda, pljački i ubistava, a onda kolektivnih sahrana - kaže on.

Dozvola za zaštitu

Kada je otkrio šumske fenomene, Emin je od Šumskog gazdinstva „Drina" u Srebrenici dobio dozvolu za njihovu zaštitu. On će ograditi ove čudne bukve, a Gazdinstvo je dalo garanciju da ih neće sječi. Od svog imanja do ovog drveća Emin će prokopati put da bi posjetioci do njih lakše mogli doći i okresati grane da se fenomeni bolje vide.