OSTALI SPORTOVI

Sarajevski Novi Grad najbolji u Italiji

Sa internacionalnog taekwondo prvenstva „Alessandria Peace Tournament“

Redakcija

25.10.2014

Takmičari taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo su i ovog vikenda bili veoma uspješni. Naime, tim od pet takmičara, predvođeni trenerima Aminom Avdovićem i Belmirom Berberovićem, je u italijanskom gradu Alessandriji, na internacionalnom turniru mira „Alessandria Peace Tournament“, osvojio titulu najbolje ekipe. Naši takmičari su u ekipnom sistemu takmičenja, u prvom kolu savladali predstavnike Italije, u drugom kolu takmičenja bili su bolji od tima iz Izraela, u trećem kolu savladali predstavnike Hrvatske, te u posljednjem kolu savladali još jedan italijanski tim.

U ukupnom skoru, naši takmičari su ostvarili 137 bodova, a izgubili 63 boda, te pobjedili 4 ekipe i zasluženo slavili na prvom mjestu. Pobjednički tim sarajevskog Novog Grada su sačinjavali takmičari, Nejla Kaljanac, do 53 kg, Amar Ljuca, do 58 kg, Emir Kaljanac, do 68 kg, Samir Selimović, do 74 kg i Armin Gredić do 80 kg.

"Već šestu godinu za redom naš tim je gost velelepnog italijanskog gradića Alessandria. Na turniru mira, koji se organizira već 6 godina, učestvuju takmičari iz nekoliko zemalja različitih vjeroispovjesti. Takmičenje je organizirao tehnički direktor Alessandria Taekwondo Centra Antonio Paoletti, a svojim prisustvom i obraćanjem manifestaciju su uveličali velikodostojnici sve tri konfesije i sam gradonačelnik Alessandrije. Takmičenje se odvijalo u prijateljskom ozračju, ali i uz kvalitetnu borbu koju je krasilo fair play ponašanje. Svaku ekipu predstavljalo je po pet boraca među kojima je bila i jedna ženska predstavnica. Naša ekipa je ovom prilikom pokazala najkvalitetniji nastup i zasluženo osvojila naslov prvaka. Mada, prvenstveni cilj našeg boravka, bio je širenje prijateljstva i tolerancije među pripadnicima različitih naroda i vjera. Smatramo da su sport, posebno taekwondo, istinski veleposlanici mira. Naši predstavnici, zajedno sa kolegama iz ostalih dijelova svijeta i ovaj su put tokom takmičenja i druženja pokazali da sport nema granica" – izjavili su treneri kluba.

Gradonačelnik uručio povelje

U gradskoj vječnici organiziran je prijem za sve učesnike takmičenja. Gradonačelnik, Piercarlo Fabio, je nakon izražavanja dobrodošlice i kratkog obraćanja svim predstavnicima uručio prigodne povelje, kao znak sjećanja za učestvovanje i boravak u lijepom talijanskom gradu koji broji 100 hiljada stanovnika. U ime prisutnih učesnika takmičenja predstavnike grada pozdravio je  Miroslav Brežan, jedan od pionira taekwondoa u regionu, zahvaljujući se na gostoprimstvu i istaknuo da je ovakva manifestacija vrlo vrijedan napor međureligijske suradnje i mira među ljudima.