GLOBUS

Iračke snage oslobodile dva grada

Nakon žestokih borbi sa militantima iz Islamske države

Fena

25.10.2014

Iračke snage sigurnosti i kurdske snage oslobodile su u subotu dva grada u sjevernom i centralnom Iraku nakon žestokih sukoba s militantima Islamske države, saopćio je sigurnosni izvor Said.

U ranim jutarnjjim satima, kurdski pešmerga borci, podržani oklopnim vozilima, artiljerijom i avionima koalicije pod američkim vodstvom, osvojili su grad Zumar, sedamdesetak kilometara sjeverozapadno od Mosula, prijestonice pokrajine Nineveh, i vodili su žestoke bitke s militantima, saopćio je novinarima Halkurd Hikmat, portparol pešmerga snaga.

- Pešmerga snage uspjele su ući u Zumar i zauzele su pet sela u okolini grada, a vojnici su demontirali desetine bombi podmetnutih kraj puta i u zgradama u nekoliko kvartova u gradu - kazao je Hikmat.

- Borbeni avioni koalicije pod američkim vodstvom izveli su brojne zračne udare po položajima Islamske države od petka i ubili su brojne militante i uništili njihova vozila - dodao je.

Militanti Islamske države zauzeli su Zumar i njegova obližnja naftna polja u Ayn Zali nakon sukoba s pešmergama 3. augusta tokom velikog napredovanja prema regiji Kurdistana u kojoj su militanti osvojili velike površine oko kurdske regije i bili su oko 60 kilometara udaljenosti od regionalne prijestonice Irbila, oko 350 kilometara sjeverno od Bagdada.

U centralnom Iraku, snage sigurnosti podržane s oko 6.000 pripadnika šiitskih milicija i iračkim avionima, uspjele su osloboditi grad Jurf al-Sakhar, šezdesetak kilometara južno od  Bagdada, nakon šestosatnih žestokih borbi s militantima Islamske države, saoopćio je sigurnosni zvaničnik za Xinhuu pod uslovom da ostane anoniman.