REGION

Amfilohije: Parada u Podgorici je parada smrti i uništenja ljudskog roda

Oštrke kritike mitropolita crnogorsko-primorskog

Redakcija

25.10.2014

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nazvao je Paradu ponosa, zakazanu za 2. novembar u Podgorici, paradom smrti i uništenja koja, kako je naveo, obesmišljava sve što je ljudsko. Mitropolija crnogorsko-primorska organizovala je danas u Podgorici litiju, u susret crkvenom prazniku Sveta Petka koji se slavi u ponedjeljak.

Litija koja je prošla podgoričkim ulicama, od Hrama Hristovog vaskrsenja, preko mosta Milenijum i ulicom Slobode, bila je posvećena porodici i rađanju djece. Amfilohije je na liturgiji u Hramu, koja je prethodila litiji, rekao da je "Bog stvorio muško i žensko, i sve što je u njima je u funkciji života". "U toj funkciji, najsvetija funkcija je upravo rađanje djece", kazao je Amfilohije, prenosi TV Vijesti.

Komentarišući predstojeću Paradu ponosa, on je rekao da je to "parada smrti i uništenja". "To je parada ubistva i uništenja ploda ljudskoga, parada samoubistva. To je parada obesmišljenja svega onoga što jesmo i što nosimo u sebi", poručio je Amfilohije.

Kako prenosi TV Vijesti upravo zbog ovakvih izjava mitropolit Amfilohije će biti proglašen za homofoba godine na predstojećoj Paradi.

Sudeći prema trenutnim rezultatima ankete NVO Kvir Montenegro, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije će na Paradi ponosa 2. novembra u Podgorici biti proglašen za homofoba godine. On je dobio 75 posto glasova u glasanju za homofoba godine na sajtu te NVO.

anketa-homofob

Pored mitropolita Amfilohija u konkurenciji za homofoba godine zbog svojih izjava bili su i predsjednik Srpske liste Dobrilo Dedeić, koji je dobio 15 posto glasova, poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović sa šest posto glasova i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević koji je dobio tri posto glasova.