GLOBUS

Italijani protestovali protiv predloženih reformi na tržištu rada

Masovni miting u Rimu

Fena

25.10.2014

Italijani su u subotu održali masovni miting u Rimu kako bi protestovali protiv predloženih reformi na tržištu rada koje je iznio premijer Matteo Renzi. 

Italijanska državna televitzija RAI javila je da je nekoliko stotina hiljada učestvovalo na demonstracijama, dok je državna novinska agencija Ansa navela riječi organizatora mitinga iz sindikata CGIL da je ta brojka bliža jednom milionu. Mnogi demonstranti nosili su crvene i balone i mahali su crvenim sindikalnim transaparentima po sunčanom danu, prenosi Bloomberg. 

Čelnica CGIL-a Susanna Camusso poručila je demonstrantima kako je sindikat spreman da nastavi protest "svim raspoloživim sredstvima" uključujući i generalni štrajk. Ona je poručila oduševljenoj masi na kraju svog govora u Piazzi San Giovanni  "Nazad na posao, nazad u borbu!"

CGIL je sazvao miting kako bi protestovao protiv Renzijevog Akta o radu koji uključuje mjere olakšavanja otpuštanja s posla i stvaranja fleksiblilnijeg tržišta rada. Renzi je izjavio da je plan način da se privuku ulaganja u vrijeme kada je stopa nezaposlenosti mladih u augustu iznosila rekordnih 44,2 posto. Njegovi prijedlozi, koji su odobreni u Senatu tokom glasanja o povjerenju ovog mjeseca, moraju biti usvojeni u Klubu poslanika. 

Demonstracije u Rimnu uslijedile su nakon 24-satnog štrajka koji je prekinuo zračni i kopneni saobraćaj u najvećim gradovima Italije u petak. Veći prekidi očekuju se 14. novembra, kada će osoblje Alitalie i Easyjeta izaći na štrajk, sudeći po saopćenju postavljenom na websiteu italijanskog ministarstva saobraćaja.