ZDRAVLJE U KUĆI

KORISNO Kako izbjeći bacanje hrane?

Trikovi za spas kućnog budžeta

Redakcija

25.10.2014

Sedmični meni, popis prije kupovine, pretvaranje ostataka u fina jela kao izbjegavanje gomilanja suvišnih namirnica spriječit će suvišno bacanje dragocjene hrane.

1 Izbjegavajte gomilanje zaliha

Procjenjuje se da se svake godine polovina proizvedene hrane baci, tačnije od 1,2 do dvije milijarde tona. Najbolji način da se prestane bacati hrana, a time i novac, jeste izbjegavanje kupovanja velikih zaliha koje najčešće imaju kratki rok trajanja. To posebno vrijedi za voće i povrće koje se lako pokvari pa se na kraju akcijske cijene ne isplate. 

2 Ostatke hrane pretvorite u slasna jela za cijelu sedmicu

Ostatke od ručka možete iskoristiti za pripremu večere ili obroka za drugi dan. Tako, naprimjer, piletinu možete iskoristiti za pripremu takosa, salate ili pilećih ražnjića. Jednako tako ostatke hrane možete zamrznuti i iskoristiti kasnije, ali važno je samo pri tome pravilno ih pohraniti. Također, treba paziti kod serviranja hrane, bolje je uzeti manje porcije i onda ih dopuniti nego veće jer je veća šansa da ćete hranu baciti. 

3 Pravilno koristite i održavajte frižider

U frižider ne stavljajte tople namirnice, vrata otvarajte samo nakratko i kada je to potrebno, otklanjajte naslage leda, temperatura neka uvijek bude u rasponu od 0 do 5 stepeni. Namirnice se u frižideru isušuju pa meso, perad, ribu, listove salate ili sličnog povrća čuvajte u hermetičkim posudama za hranu ili u vrećicama.

4 Hljeb se najčešće baca 

Kupujte što manje količine ove namirnice, a ukoliko ne jedete hljeb često, zaledite narezanu štrucu i odledite kriške po potrebi.