CRNA HRONIKA

Optuženi Lekić bio je svjestan da može usmrtiti Amara Foču

SARAJEVO Završna riječ tužilaštva na suđenju za pokušaj ubistva

Dž. BULBUL

25.10.2014

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je nastavljeno suđenje Admiru Lekiću, optuženom za pokušaj ubistva Amara Foče, bivšeg golmana fudbalskih klubova Sarajevo i Olimpic, koje se dogodilo 15. avgusta prošle godine u sarajevskom naselju Hrasno.

Čekao brata

Tužiteljica Berina Alihodžić jučer je iznijela završnu riječ, u kojoj je navela da je Lekić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

- Smatram da je optuženi počinio krivična djela pokušaj ubistva te nedozvoljeno držanje i nošenje oružja. To proizlazi iz iskaza svjedoka naročito oštećenog Amara Foče, ali i drugih te nalaza i mišljenja vještaka, tragova pronađenih na licu mjesta, foto i medicinske dokumentacije. Optuženi je pucao i nanio Foči teške i lake tjelesne povrede. Navodi optuženoga da ga je samo htio zaplašiti, a ne ubiti nisu tačni jer je Lekić bio svjestan da oštećenoga može ubiti s dva metra udaljenosti i puškom razorne snage - rekla je tužiteljica Alihodžić.

amar-foco-1

Foto: (Fočo: Pogođen s više hitaca) 

Ona je dalje kazala da je oštećeni ustao iz kreveta te u majici kratkih rukava i boksericama čekao brata ispred zgrade.

- Brat oštećenoga zamolio je Foču da siđe ispred zgrade i plati taksi jer je imao samo kune kod sebe. Oštećeni je rekao da je ranije viđao Lekića, ali se nisu pozdravljali te da ga je kritičnog dana vidio u autu s djevojkom i još jednim muškarcem. Lekić je otvorio vrata i pitao Foču: "Kako to hodaš, jesi to mangup, hoćeš da ti očitam lekciju?" Oštećeni je kazao da se samo Allaha boji. Optuženi je podigao ručnu te repetirao pušku. Fočo je podigao ruke da zaštiti glavu. Lekić ga je ranio nekoliko puta. Bio je glasan, nasilan, uperio je oružje u pravcu glave oštećenoga - kazala je tužiteljica Alihodžić.

U završnoj riječi također je rekla da je oružje kojim je Fočo ranjen zapravo vojno, koje ima veliku kinetičku energiju.

- U pitanju je municija s najjačim punjenjem. Znao je da je mogao usmrtiti Foču s udaljenosti od dva metra, a koji je bio okrenut bočno prema cijevi. Oštećeni nije vrijeđao niti prijetio Lekiću i nije imao oružje, a optuženi je veći, krupniji i snažniji od njega. Svjedoci su mijenjali iskaze. Naročito Dženan Zejnilović i Amra Kajanija, čiji su iskazi bili kontradiktorni. Uporno su potencirali Fočinu rečenicu: "Ne znaš ti ko sam ja i ko je moj otac" - pojasnila je tužiteljica Alihodžić.

Trajna posljedica

Na samom kraju je rekla da je bilo u pitanju nešto banalno, što uopće nije vrijedno posljedica.

- Optuženi je dao sebi za pravo da određuje kako će ko biti obučen. Znao je snagu i jačinu puške koju je imao. Znao je da može usmrtiti Foču. Svi navodi iz optužnice su dokazani. Tražim da se optuženi proglasi krivim koji je, inače, ranije osuđivan, a naročito jer je posljedica ovog krivičnog djela teška povreda koja se ne može sanirati i oštećeni će do kraja života živjeti s njom - zaključila je Alihodžić završnu riječ.

Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za 5. novembar.

Potresna poruka optuženome

Mladi Amar Fočo također je iskoristio mogućnost da iznese svoju završnu riječ u kojoj se obratio optuženome.

- Bliže se dani, starim, želim da ostavim nešto iza sebe. Ti ćeš izaći, ti ćeš moći, ja neću - poručio je Fočo Lekiću.