SARAJEVO

RASTROŠNOST Službeni vozači voze limuzine kući!

Kako ministri koriste svoje pogodnosti

Autor:K. KEŠMER

25.10.2014

Za 15 službenih automobila, koliko Vlada KS ima na raspolaganju, ne postoji cjelodnevni parking kod zgrade Vlade! Naime, po završetku posla svaki vozač automobil vozi svojoj kući!  

Kuća, pos'o, kuća

Ovakva praksa, koja se već godinama provodi u Kantonu, ostavlja prostor za malverzacije, kojih, prema našim saznanjima, ne manjka. 
 
Naime, „Dnevni avaz" već je pisao o rastrošnosti čelnih ljudi kada su u pitanju službeni automobili. Od 80 vozila, čija je ukupna vrijednost oko 410.000 KM, više od polovine, to jest 225.000 KM, koštaju samo ministarske limuzine.

Na to se dodaju troškovi održavanja, goriva, kao i plaće vozača, kojih ima 13, koliko i ministara. Svaki od njih svoje šefove na posao dovlači iz naselja koja su maksimalno 20 minuta udaljena od zgrade Vlade na Skenderiji.

Ministra socijalne politike Muamera Bandića (SDA) na posao vozač dovozi s Gornjih Velešića, ministra za boračka pitanja Faida Heću (BPS) s Ciglana, v. d. premijera Muhameda Kozadru (SDA) iz Vogošće, dok ministra privrede Emira Hrenovicu do posla provoza s Drvenije.

No, zabrinjavajuće je da niko ne zna šta se sa službenim automobilima dešava nakon radnog vremena. Kako nam je potvrdio jedan od vozača, automobile svaki od njih nakon obavljenog posla vozi svojoj kući, gdje i tokom noći budu parkirani.

- To je radi sigurnosti. Mi, vozači, ga parkiramo kod naših kuća, stanova, i odgovorni smo za ta vozila - tvrdi ovaj vozač.

Osim toga, kako nam je ispričao, vozila i oni sami koriste kao kuriri za prijenos dokumenata, plaćanje privatnih računa... 

Racionalno razmišljanje

- Kada se ide u obilazak nekih radova, rijetko kad se racionalno razmišlja pa da nekoliko ministara sjedne u jedno vozilo. Obično voli svako doći „svojim" autom - kaže vozač.

Na more na račun Kantona 

Međutim, javna tajna je da ministri automobile, ali i vozače koriste i u privatne svrhe, pa tako na račun građana „gospodari Kantona" službenim vozilom s porodicom odu na godišnji odmor, izlete, putovanja...