GLOBUS

Egipat proglasio vanredno stanje na Sinajskom poluotoku

Nakon što je 31 vojnik ubijen u dva napada na ovoj teritoriji

Fena

25.10.2014

Egipat je danas proglasio vanredno stanje u dijelovima Sinajskog poluotoka nakon što je 31 vojnik ubijen u dva napada na toj teritoriji. 

Predsjednik države Abdul Fattah al-Sisi proglasio je trodnevnu žalost u Egiptu nakon napada sumnjivih džihadista, prenosi BBC. Egipatski granični prelaz Rafah prema pojasu Gaze također je zatvoren, javila je državna TV. 

To je bio najteži gubitak u više decenija za egipatsku vojsku, koja provodi ofanzivu protiv džihadista na sjeveru Sinaja. To područje postalo je carstvo bezakonja otkako je predsjednik Hosni Mubarak svrgnut u 2011. Militanti su pojačali napade otkako je vojska prošle godine svrgnula islamističkog predsjednika Mohammeda Morsija.
 
Niko nije preuzeo odgovornost za samoubilački napad u petak na vojni kontrolni punkt u kome je ubijeno 28 vojnika. Još najmanje 28 je ranjeno u napadu u blizini El Arisha, najvećeg grada na sjeveru nemirnog poluotoka. Još trojica vojnika ubijena su u pucnjavi na kontrolnom punktu u samom gradu. 

Vanredno stanje objavljeno je na sjeveru i u središtu poluotoka nakon napada, počevši od tri sata u subotu ujutru, navodi se u predsjedničkom saopćenju. Odluka je donijeta nakon što je egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi sazvao sastanak svog Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi raspravljalo o sigurnosnoj situaciji. 

- Vojska i policija poduzet će sve neophodne mjere kako bi se bavili opasnošću terorizma i njegovog finansiranja, da zaštiti sigurnost regije i živote građana - navodi se u saopćenju.