BIH

Još nije počela sanacija platana iz parka "Mirze i Davora"

Pišu dopise, urgencije, čekaju odgovore, a niko ništa ne radi!

A. JAMAKOVIĆ

25.10.2014

Više od mjesec prošlo je otkako su stabla platana iz parka "Mirze i Davora" istisnula dijelove betonske ograde na trotoar ulice Musala. Međutim, sanacija ovog parka još nije počela, a nisu uklonjeni ni ostaci ograde s trotoara. 

Bez odgovora 

Kako su nam kazali iz Gradske uprave Sarajeva, koja je nadležna za održavanje ovog parka, ne mogu izdati nalog nikome za uklanjanje ograde. 

- Još 2012. godine, u dva navrata, tražili smo izjašnjenje od preduzeća "Park" šta raditi da bi se sanirali platani. Pisali smo i urgenciju jer je Savjet MZ "Trg oslobođenja - Centar" to tražio, ali nikada nismo dobili odgovor - rekao nam je Hamdo Karić iz Gradske uprave. 

park-jucer1

Foto: Avaz (Park "Mirze i Davora")

Iz Općine Centar su nam potvrdili da su i oni, iako nije njihova direktna nadležnost, poslali dopis "Parku" za rješavanje problema. Izvršni direktor "Parka" Suad Hećo kaže da su prošle sedmice dobili zahtjev od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS za sanaciju. 

Osigurati sredstva

- U petak smo uputili zahtjev prema Šumarskom fakultetu da bismo dobili njihovo mišljenje šta se smije raditi na stablima starim više od 100 godina. Ta institucija ne smije se zaobilaziti niti se može nešto raditi nabrzinu bez njihovog mišljenja. Kada dobijemo odgovor, morat će se osigurati sredstva jer taj posao nije u sklopu redovnog održavanja - pojasnio je Hećo. 

Policija mora osigurati prostor 

U parku se nalazi 15 platana s granama širokim i do 30 centimetara pa je potrebno biti veoma oprezan. 

- Policiju treba obavijestiti da osigura prostor od saobraćaja i pješaka. Mora se veoma oprezno raditi da se ne oštete biste i šadrvan. "Park" nema veliku korpu, pa ćemo morati zvati vatrogasce. Nije to samo uzeti motorku i raditi, kako neki misle - dodao je Hećo.