BIH

ALARMANTNO Plinska kriza u BiH!

Rusi smanjili dotok, građani u panici

A. Nu. - M. Aš.

25.10.2014

Smanjenjem dotoka plina BiH, državna kompanija "BH-Gas" dnevno na raspolaganju ima svega 600.000 kubika, dok su potrebe samo za snabdijevanje Sarajeva oko 500.000 kubika, saznaje naš list.

Odluka ruskog "Gazproma" da smanji isporuku plina za 35 posto tako bi u narednim danima mogla prouzrokovati novu plinsku krizu u BiH, jer je upitno kako će se zagrijavati stanovi u Zenici, Visokom, Ilijašu, gdje se, također, upotrebljava plin kao energent.

Povećana potražnja 

Prvo jače zahladnjenje donijet će probleme za 53.000 domaćinstava u Sarajevu koja se putem komunalnog preduzeća "Toplane" zagrijavaju na plin te za brojne individualne potrošače. 

Na to upozorava i Almir Bečarević, bivši dugogodišnji direktor "BH-Gasa". 

- Čim krenu minusi u Sarajevu, za grijanje će biti potreban milion kubika. Tada "Toplane" neće tokom dana dva sata gasiti grijanje, već će morati potpuno prijeći na mazut ili neće raditi nikako. Drugi korisnici, individualni potrošači, morat će se grijati na drva, ugalj ili struju - upozorio je Bečarević. 

almir-becarevic1-718x446-646287250

Foto: Avaz (Bečarević: Trebat će milion kubika)

Odmah nakon što je objavljena informacija o smanjenju dotoka plina BiH, brojni građani krenuli su u kupovinu električnih grijalica i radijatora, šporeta, kamina... 
 
U jednoj od poslovnica kompanije "Robot" u Sarajevu kazali su nam da je potražnja za grijalicama proteklih dana uveliko porasla. 

- S dolaskom hladnijih dana primjetna je povećana prodaja uređaja za grijanje, a najveća je potražnja za kaloriferima, koji su najjeftiniji. Samo danas (jučer, op. a.) prodali smo ih desetak, a ljudi stalno zovu i raspituju se. Potražnja je i za kvarcnim grijalicama - kazali su iz "Robota".

Iz "Sarajevogasa" još prekjučer su poslali saopćenje u kojem navode da im je već sada smanjena isporuka prirodnog plina, čime je grijna sezona u glavnom bh. gradu uveliko dovedena u pitanje. 

Narušen sistem 

No, Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, tvrdi da Sarajevo neće ostati bez grijanja, niti će u ovom periodu biti narušen sistem snabdijevanja privrednih subjekata plinom.

- Već smo na osnovu uredbe o proizvodnji i distribuciji toplotne energije poduzeli korake za aktiviranje sistema alternativnog grijanja na lokacijama gdje je to moguće, a to su velike kotlovnice koje mogu vrlo brzo prijeći na mazut - naveo je Petrović.

Cijene u tržnim centrima 

  • 100 KM konvektori 
  • 350 do 1.000 KM peći na čvrsta goriva 
  • 250 KM kamini 
  • 79 KM uljni radijatori 
  • 20 do 50 KM kvarcne grijalice 

Riječ građana 

fuad-dzanic

Fuad Džanić

- Otkako je zahladnjelo, iako imam plinsko grijanje, koristim uljane radijatore, jer je jeftinije. Od zime 2009. godine, kada nije bilo plina nekoliko dana, imam radijatore. Nikad se ne zna kada mogu zavrnuti ventile. 

almira-osmanovic

Almira Osmanović

- Inače se grijem na plin, ali u podrumu držim šporet i drva za svaki slučaj. Mislim da su cijene plina svakako previsoke. Razočarana sam što je BiH i ovu zimsku sezonu dočekala nespremna. 

mersiha-selimovic

Mersiha Selimović 

- Uvijek najviše ispaštamo mi, obični ljudi, jer zavisimo od drugih. Nadležni se pravdaju smanjenom isporukom plina, pa zašto onda ne osiguraju dovoljno rezervi kako do ovakvih stvari ne bi dolazilo?