BIH

Doc. dr. Jelena Ravlija: Ako se u BiH pojavi ebola, posljedice mogu biti nesagledive

DNEVNIK Šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Redakcija

25.10.2014

Subota, 18. oktobar 

Brzi odgovor 

Kraj radnog tjedna, posebno obilježenog pojačanim aktivnostima na definiranju i provođenju mjera nadzora u cilju prevencije potencijalnog importiranja ebole u FBiH, dočekao me je obvezom nastavka rada na ažuriranju plana pripremljenosti, koordinacije aktivnosti nadzora zajedno s mojim suradnicima. Razmjenjujemo e-mailove, prepiska spašava stvar, ali mi uzima zasluženi odmor vikendom.

Ebola je i najčešće spominjana tema, osobito nakon njenog proglašenja od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za prijetnju od međunarodnog značaja i razlog brojnih upita medija, stručne, domaće i međunarodne javnosti, što se često prenese i u dane vikenda. Mogućnost importiranja ebole u BiH je mala, ali ako se pojavi, posljedice mogu biti nesagledive. Otuda je važna pripremljenost za ranu detekciju i brzi odgovor na potencijalni unos ebole. 

Nedjelja, 19. oktobar

Epidemija morbila 

Radni tjedan počinje analizom epidemiološke situacije prema dostavljenim izvještajima s terena. Epidemija morbila jenjava, ali se oboljenja i dalje registriraju kod više od 2.500 oboljelih. I ova, kao i druge epidemije cijepljenjem preventabilnih bolesti, predstavlja upozorenje, „nepotreban“ argument da je cijepljenje ne samo obvezno već i potrebno u zaštiti zdravlja. Ostaje pitanje hoće li i koliko njih imati kasne posljedice, od kojih je najteža subakutna upalna i degenerativna bolest koja zahvata cijeli mozak.

Program imunizacije suočava se s nizom dezinformacija o štetnom i nepotrebnom cijepljenju koje šire razne interesne skupine, ali i „neodgovorni" mediji, problemom u snabdijevanju cjepivima, rastućim troškovima i dr. Zahvaljujući maksimalnom angažiranju u osiguranju cjepiva, program se redovito provodi uz potrebu jačanja povjerenja u cijepljenje, u prvom redu roditelja. U cilju unapređenja programa, u planu je održavanje regionalnog skupa u Sarajevu, o temi „Imunizacija - postignuća i perspektive".

Ponedjeljak, 20. oktobar 

Aktivnosti nadzora 

U provođenju nadzora nad ebolom sudjeluju Granična policija BiH, Granična sanitarna inspekcija, Federalni i kantonalni zavodi za javno zdravstvo, infektivne klinike, DZ - Službe hitne medicinske pomoći i druge službe za koje se procijeni potreba uključivanja.

Na graničnim prijelazima se provodi „ciljani ulazni screening“ za putnike koji dolaze s područja epidemije ebole, s tim da se spisak pogođenih zemalja ažurira prema podacima WHO.

Utorak, 21. oktobar

Rad sa studentima

Ovaj tjedan bilježe i aktivnosti na fakultetu. Sudjelujući u radu komisije za obranu diplomskih radova, uvijek me kao docenticu na Medicinskom fakultetu, odnosno Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru, raduje uspješan završetak studija vrijednih studenata, ali istovremeno žalosti činjenica da je sve veći broj mladih koji se odlučuju potražiti posao van BiH, u zemljama EU.

Srijeda, 22. oktobar

Testiranje na HIV i HCV

Jedna od aktivnosti koje se provode u Zavodu je dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje u DPST centru, gdje sam koordinator i jedna od savjetnica. Ovu aktivnost, pored niza drugih koje obavljaju moji vrijedni suradnici u Službi za epidemiologiju, spominjem i u sklopu ovih redaka, kako bih podsjetila na značaj i mogućnost besplatnog testiranja na HIV i HCV, u centrima uspostavljenim kroz Projekt GF, kao dokazan, uspješan model preventivnog programa i aktivnosti u oblasti prevencije i kontrole HIV/AIDS i dr SPI. 

Četvrtak, 23. oktobar 

Slabost u koordinaciji 

Pored uobičajenih dnevnih aktivnosti u službi, odgovora na telefonske upite, e-mail poruke, vodimo razgovor s odgovornim iz Operativnog odjela Granične policije radi poboljšanja protoka informacija u nadzoru putnika u međunarodnom prometu, s obzirom na slabost u koordinaciji, komunikaciji između aktera uključenih u nadzor. Nastavlja se intenzivno raditi na pripremi pojedinih komponenti Plana. 

Zemlje u kojima vlada epidemija ebole u zapadnoj Africi muče se da nađu dovoljno medicinskog osoblja za borbu protiv ove epidemije koja je odgovorna za smrt 4.900 osoba od decembra 2013., saopćili su danas iz WHO. 

Bolest nastavlja da se širi u sve tri zemlje koje su najviše pogođene, u Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji, čiji su se zdravstveni sistemi srušili, a nevladine organizacije se muče da regrutiraju strane medicinske radnike. U posljednjih sedam dana zabilježeno je 976 novih slučajeva ebole u ove tri zemlje.

U izvještaju WHO-a od 19. oktobra navodi se da je registrirano 9.936 slučajeva, od kojih je 4.877 smrtonosnih.

Petak, 24. oktobar 

Nabavka cjepiva 

Putovanje za Sarajevo, što je uobičajena tjedna aktivnost s obzirom da Zavod funkcionira na dva lokaliteta, Sarajevo i Mostar. Pored tekućih poslova u službi, sastanka s kolegama, pregleda do sada urađenih poslova i dogovora za daljnje aktivnosti, sudjelujem na sjednici Upravnog vijeća Zavoda gdje će se, između ostaloga, govoriti o novoj obvezi Zavoda i provođenju tendera za nabavku cjepiva iz Programa obveznog cijepljenja koji je do sada provodio Federalni fond zdravstvenog osiguranja.

Konzultacije s direktorom o daljnjoj koordinaciji provođenja aktivnosti nadzora ebole i ažuriranju Plana pripravnosti koji bi trebalo dostaviti u FMZ. Kraj radnog tjedna, nadam se ne i početak radnog vikenda.