REGION

Nakon zbirke umjetničkih slika: U stanu i uredu Bandića pronađeno više stotina hiljada kuna

Novi detalji

(N. K.)

25.10.2014

Ukupno oko 300.000 kuna gotovine pronašli su policijski istražitelji prilikom pretresa stana, ureda i drugih prostora povezanih sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem nakon njegova hapšenja u nedjelju i ponedjeljak. Kako neslužbeno saznaje jutarnji.hr, Bandić je taj novac držao razmješten u manjim iznosima na barem tri, četiri različita mjesta.

Je li riječ o njegovim privatnim sredstvima i otkud mu taj novac, nije se uspjelo saznati. Njegov advokat Krešimir Krsnik posjetio je Bandića u istražnom zatvoru u Remetincu i nije se javljao na telefonske pozive.

Zasad nema jasnih odgovora ni otkud Bandiću poveći broj umjetničkih slika koje su pronađene tokom naknadnog pretresa u njegovoj vikendici u Slavagori kod Samobora.

Prema neslužbenim informacijama, Bandić u vikendici nije imao klasičnu zbirku umjetnina već, navodno, poprilično zbrkanu kolekciju, tako da se pretpostavlja da se većinom radilo ne o ciljanoj nabavi vrijednih umjetničkih djela nego o primljenim poklonima. No, iako se spominje da je najveći broj slika manje vrijednosti, pronađena su i vrijedna djela Berbera, Lackovića, Murtića i slično. Kolika je njihova ukupna vrijednost, utvrdit će se naknadno.

Istražitelji istovremeno provjeravaju ima li uhapšeni zagrebački gradonačelnik i drugu imovinu koju, kao spomenute slike i gotovinu, nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici. Naime, postoje indicije da neke osobe od povjerenja Milana Bandića slove kao formalni vlasnici nekih nekretnina po Zagrebu, a da ih zapravo “čuvaju” za njega. No, istražiteljima će to biti teško do kraja rasvijetliti, što se moglo vidjeti i na primjeru istrage u aferi Remorker kada je jednom od šefova HAC-a pronađena vila u Istri, koja je glasila na tuđe ime. A sumnjalo se da su osumnjičeni šefovi dobili više nekretnina kao nagrade za određene “usluge”.

USKOK radi i na blokiranju imovine Milana Bandića kako bi se osigurala nadoknada moguće štete prouzročene kaznenim djelima koja mu se stavljaju na teret. Bandića se tereti za ukupnu štetu od oko 20 miliona kuna. No, istražitelji navodno razmišljaju o tome hoće li ići u blokadu imovine radi osiguranja nadoknade štete ili će ići na tzv. prošireno oduzimanje imovine, kao i slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera.

Naime, kada su u pitanju koruptivna kaznena djela, zakonom je predviđena mogućnost da se ide na utvrđivanje nerazmjera u imovini optuženog te da se nekome, u slučaju pravomoćne presude, oduzme sva imovina za koju ne može dokazati ili učiniti vjerojatnim da ju je stekao zakonito.

Zanimljivo je da su istražitelji pronašli poveći iznos gotovine ne samo kod Bandića nego i kod predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića Kikaša. Podsjetimo, Ljubičić je uhapšen u nedjelju poslijepodne kada je sa suprugom i djecom u svom privatnom automobilu krenuo prema Sloveniji.

Porodica Ljubičić sa sobom je imala čak 160.000 dolara. Zasad nije jasno zašto su sa sobom nosili toliki novac. Iako bi bilo logično povezati nošenje tolikog novca s bijegom, čini se da su istražitelji došli do drugačijeg zaključka. Naime, unatoč tome što je želio napustiti zemlju i što je imao velik iznos gotovine, USKOK za Ljubičića nije ni zatražio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega.