KULTURA

U Domu mladih u Trebinju promovisane su dvije zbirke poezije

Autor Jasminka Kumro

P. M.

25.10.2014

U Domu mladih u Trebinju promovisane su dvije zbirke poezije „Sonatini snovi“ autora Nataše Stanić i „Sjećanje“ autora Jasminke Kumro, a u izdanju udruženja „Sonata“ iz Trebinja.

Govoreći o zbirci poezije „Sonatini snovi“ doktor Dragan Sorajić koji je rekao da se ljubav, nostalgija i sjećanja prepliću u novoj, drugoj po redu, poetskoj zbirci koja sadrži četrdeset pjesama.

- Ovim novim rukopisom vidi se da je Stanićeva naoružana olovkom, papirom i stihom i to vrijednim. Ona je svoje stihove posložila kao bisere u školjci. Njezina pjesma ima svoju svrhu postojanja, ona je sve više svakodnevna, sve dublja i sve draža. To je jedna prelijepa sonata i po malo izmaštana bajka, istakao je dr Sorajić.

Prema riječima Ščepana Aleksića prozaiste i direktor Narodne biblioteke „Vladimir Gaćinović“ u Bileći zbirka, poezije „Sjećanje“ Jasminke Kumro je poetski prvijenac koji sadrži 27 pjesama, a koje svaka za sebe predstavljaju određenu priču, čiji su glavni motivi Trebinje i Hercegovina.

- Jasna je svojoj poeziji dala sve što je umjela i mogla, unoseći u nju cjelokupna svoja osjećanja i darujući joj sebe u potpunosti. Zbirku pjesama je posvetila svojoj majci, drugim članovima svoje porodice kao i prijateljima, rekao je Aleksić.

Pored autora, stihove iz knjige „Sonatini snovi“ govorio je trebinjski glumac Darko Kurtović, a stihove iz knjige „Sjećanje“ govorila je Nikolija Bjelica. U muzičkom dijelu programa nastupili su učenici trebinjske Muzičke škole – Matija Tučić, Anja Dučić, Isidora Čivčić i Ivana Janković.