BIH

Izvještaj o rudarskoj tragediji u Raspotočju ide u Tužilaštvo

Glavni federalni inspektor Nuraga Duranović - 50 dana nakon tragedije

Autor:A. DŽONLIĆ

25.10.2014

Danas je tačno 51 dan od posljednje velike rudarske tragedije koja se dogodila 4. septembra oko 16 sati u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica. Četvorica rudara ugušila su se metanom, a petog je zatrpala masa obrušenog materijala. 

Djelimična proizvodnja

Kako je za „Avaz“ potvrdio glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović, nalaz koji je on uradio sa svojim saradnicima inspektorima bit će upućen u Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona početkom naredne sedmice, najvjerovatnije već u ponedjeljak. 

- Niti o jednom segmentu ili ocjeni ne mogu vas upoznati prije nego izvještaj dospije u Tužilaštvo - tvrdi Duranović. 

nuragaduranovic

Foto: (Duranović: Za sada ništa za javnost)

U samoj jami Raspotočje, nakon prekida rada, u toku je djelimična proizvodnja. O samom stanju jame i radnog angažmana Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica, kaže kako je najbitnije da su svi rudari zbrinuti. 

- Dio rudara koji su u Raspotočje došli nakon umanjenja posla u Stranjanima vraćen je gore. Dio je prebačen u Staru jamu, treću iz sastava rudnika, a dobar dio ostao je u Raspotočju. Ovdje se proizvodnja obavlja u nižim poljima, do 400 metara, a dio rudara je angažiran na pripremi hidrauličnog čela - kaže Oruč. 

mehmedoruc

Foto: (Oruč: Rudari su zbrinuti)

I on i Duranović tvrde da se rudari ni pod kojim okolnostima ne upućuju u zatvoreni dio jame, gdje se dogodila nesreća, te da tamo sigurno neće biti nastavka proizvodnje. 

Nesretne okolnosti

Kako saznaje „Avaz“, istragom je utvrđeno da je nesreća u Raspotočju u kojoj je poginulo pet rudara splet nekoliko nesretnih okolnosti koje su uzrokovale posebno teško stanje. 

- Istovremeno zatrpavanje ulaznog i izlaznog hodnika, međusobno udaljenih 35 do 40 metara, je nesretna okolnost i prava rijetkost u rudarskim nesrećama uzrokovanim „gorskim udarima“. Obrušavanje više hodnika nije rijetkost, ali da baš „udari“ na obje moguće odstupnice, to se izuzetno rijetko dešava - kaže naš sagovornik uključen u istražne radnje. 

Prema nalazima, uništavanje svih vidova komunikacije i dovoda zraka uzrokovano je jednim od najjačih „gorskih udara“ u historiji ovog rudnika. Da li nalaz vještaka i rudarskih inspektora navodi i eventualnu odgovornost nadležnih za sada nije bilo moguće saznati. 

Slomila se zemljano-ugljena ploha

- Pucanje i pomjeranje slojeva kamena, zemlje i uglja uslijedilo je zbog eksploatacije uglja, čijim iznošenjem se stvarala šupljina u utrobi zemlje, a gornji slojevi su nastavili sve jače i pritiskati zidove prostorija u rudniku. Iako se očekuje da opasnost pod zemljom prijeti samo s plafona, u ovom slučaju „pod se podigao“, jer se bukvalno slomila zemljano-ugljena ploha ispod Raspotočja. To uzrokuje prave detonacije koje su zaglušujuće i pod zemljom zvuče mnogo zlokobnije. Ove godine dogodila su se dva veća i desetak manjih zatrpavanja. Nedavno je rudar s „bušilicom“ zatrpan, desetak sati je bio odsječen, a nekoliko dana ranije rudar je ostao zatrpan šest sati i izašao je s višestrukim lomovima, a 30. marta povrijeđeno je 11 rudara - podsjeća naš izvor.